У початок

Страшний сон-3: продаж метану в жовтні впав на 80%

Також є російською мовою

Продаж стисненого природного газу (CNG) у найбільшій у країні мережі АГНКС «Укравтогаз» у жовтні зменшився на 75-80%. Це сталося після підвищення цін до 41,88 грн/куб. м через різкий стрибок закупівельних вартості природного газу, внаслідок чого метан став найдорожчим моторним паливом на ринку. Про це повідомив директор «Укравтогазу» Олександр Ватажишин.

Підвищення відбулося у два етапи: з 1 жовтня ціна на продукт у мережі «Укравтогаз» зросла до 37,68 грн/куб. м, а з 14 жовтня – до 41,88 грн/куб. м.

«Це й спричинило обвал обсягу реалізації природного газу, який, за попередніми підрахунками компанії, становить 75-80%», — заявили в компанії.

Ватажишин також наголосив, що падіння продажів стартувало раніше. Вже у вересні порівняно із серпнем-2021, коли ціна зросла до 25,56 грн/куб. м, реалізація CNG впала на 40 тис. куб. м (-1,3%). А порівняно з вереснем-2020 минулого вересня «дочка» НАК «Нафтогаз України» реалізувала 2,96 млн куб. м CNG, що на 411 тис. куб. м, або на 13,9% менше.

При цьому сумарний показник реалізації за 9 місяців цього року, порівняно з таким же періодом 2020 р., зменшився на 2,5%, до 25,3 млн. куб. м.

«Подвійне підвищення ціни на компримований природний газ у жовтні – захід вимушений, спровокований закупівельними цінами на європейських і, відповідно, на українських біржах, – сказав у коментарі enkorr Олександр Ватажишин. – Але на листопад необхідний обсяг природного газу вже закуплено за 34 гривні за метр кубічний, тому ціна у листопаді буде такою самою, як і в жовтні, підвищувати ми її не плануємо».

Зазначимо, донедавна метан називали найбільш реальною альтернативою звичному бензину й дизельному пальному. Найбільшою перевагою природного газу вважалася його вартість, яка, порівняно з вартістю інших видів палива для двигунів внутрішнього згоряння, була у кілька разів меншою.

Довідка enkorr

ДП «Укравтогаз» увійшло до нафтового дивізіону «Нафтогазу». У рамках цього процесу в грудні 2018 р. «Укравтогаз» очолив Олександр Ватажишин. Після цього компанія розпочала оновлення організаційної системи управління для оптимізації витрат на виробництво стисненого газу й запобігання незаконним діям під час його реалізації через мережу заправних станцій компанії.

«Укравтогаз» володіє 90 автомобільними газонаповнювальними компресорними станціями, з яких 9 залишилися на непідконтрольних Україні територіях. Компанія займає чверть ринку з продажу стиснутого газу в Україні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти