У початок

Дивні бажання: Мінекономіки хоче знати ціни на пальне заздалегідь

Також є російською мовою

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України спрямувало на розгляд уряду проєкт його постанови, яким передбачається введення державного регулювання цін на пальне під час карантину. Текст документа має в своєму розпорядженні редакція enkorr.

Зокрема, відомство пропонує додати дизельне пальне і бензини марки А-92 і А-95 у перелік товарів, що мають важливе соціальне значення, і товарів протиепідемічного призначення. Цей перелік було визначено постановою Кабміну від 22 квітня 2020 р.. Ним же передбачається декларування зміни роздрібних цін на ці продукти (гречка, молоко, макарони та ін.) й непродовольчі товари (рукавички, захисні маски та ін).

У разі прийняття Кабміном запропонованих Мінекономіки змін до документа автозаправні мережі при піднятті цін на пальне на 1% і більше відсотків будуть змушені попередньо (за 20 днів) декларувати це підвищення у Держпродспоживслужбі.

Для порівняння, таке декларування для решти категорій продукції передбачається при підвищенні на 5% і більше, але менше 10%, – за три дні до початку його застосування, не рахуючи дня декларування.

«Реалізація проєкту постанови дасть змогу стабілізувати цінову ситуацію на ринку пального в умовах поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS CoV-2», – йдеться в пояснювальній записці до документа.

Як повідомляв enkorr, напередодні, 25 березня, Антимонопольний комітет України (АМКУ) закликав найбільших операторів ринку вжити заходів щодо зниження роздрібних цін на СВГ, бензини і дизельне паливо.

Нагадаємо, за даними Консалтингової групи «А-95», середня роздрібна ціна пального в Україні в період з листопада 2020-го по 25 березня 2021 р. зросла на 19-21%, тоді як світові ціни на нафту за цей період зросли на 75 %, а ціни на нафтопродукти в країнах Європи – на 76%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти