У початок

Давній осінній прийом: Білорусь заговорила про вигідність постачань у РФ

Також є російською мовою

«Білоруська нафтова компанія» (БНК) з початку жовтня 2020 р. відновила постачання нафтопродуктів у Росію. Про це повідомив заступник гендиректора із забезпечення вуглеводневою сировиною «Білоруснафти» голова наглядової ради БНК Сергій Каморніков, передає білоруський портал TUT.BY

«Білоруська нафтова компанія» (БНК) з початку жовтня 2020 р. відновила постачання нафтопродуктів у Росію. Про це повідомив заступник гендиректора із забезпечення вуглеводневою сировиною «Білоруснафти» голова наглядової ради БНК Сергій Каморніков, передає білоруський портал TUT.BY.

«Можу підтвердити, що постачання білоруських нафтопродуктів у РФ відновлено. Продажі здійснюються БНК за участю дочірньої компанії в Смоленську. За 1-5 жовтня ми продали в Росію дизпальне виробництва Мозирського НПЗ і «Нафтана» – понад 25 тис. т», – сказав Каморніков. При цьому він підкреслив: «Усі поправки (премія до міжнародних котирувань) вищі, ніж при постачаннях на український ринок».

За його словами, до кінця року БНК бачить змогу постачання в Росію щомісяця близько 50 тис. т нафтопродуктів. Такий невеликий обсяг пояснюється тим, що у БНК вже є довгострокові зобов'язання з постачань в Україну, Польщу і країни Балтії.

«Загалом це ринковий процес. Буде попит – готові постачати в Росію більше», – сказав Сергій Каморніков.

Видання зазначає, що тимчасова заборона на імпорт пального в Росію діяла з 2 червня до 1 жовтня 2020 р.. Рішення про заборону імпорту було прийнято задля підтримки російських переробників: через тривале зниження попиту на нафтопродукти в світі російський ринок палива став преміальним. Тим часом, як показує досвід останніх років, російський арбітраж працює не постійно.

Білорусь не вперше використовує риторику вигідності постачань своїх нафтопродуктів на альтернативні напрямки напередодні активної фази перемовин із українськими контрагентами щодо контрактації на наступний рік. У попередні роки БНК також повідомляла про вигідність ринку балтійських країн і експорту через морські порти. За наявними даними, БНК вже провела попередні перемовини з найбільшими контрагентами і анонсувала намір підняти премії на ДП у 2021 році на $5/т.

У свою чергу українські компанії незадоволені високими преміями на білоруські нафтопродукти, які вищі, ніж, наприклад, для польського ринку. На противагу такі великі покупці як ОККО і WOG періодично переносять обсяги імпорту бензину з Білорусі на литовський НПЗ «Орлен Летува». Щоб не допустити цього, в 2019 році БНК застосувала принцип пакетного контрактування – при купівлі дизельного пального українські компанії були змушені купувати також бензин обсягом 40% від обсягу ДП.

Білорусь – найбільший постачальник нафтопродуктів на український ринок. За підсумками 2019 року частка Білорусі в балансі ринку бензину склала 36% (691 тис. т), дизпального – 35,4% (2,474 млн. т), бітуму – 52% (329 тис. т). За 8 місяців 2020 року в Україну було імпортовано 538 тис. т бензинів (+14,2% до аналогічного періоду 2019 року) і 1 275 тис. т дизпального (-18,4%). Це 36,7% і 27% відповідно в балансі українського ринку бензину і дизпального.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти