У початок

США заборонить Китаю купувати нафту зі стратегічного нафтового резерву

Захід у законі про фінансування США, оприлюдненому лідерами Конгресу 3 березня, заборонить Китаю купувати нафту зі стратегічного нафтового резерву (SPR), повідомляє Reuters.

Бажання дотримуватися жорсткої лінії щодо Китаю є одним із небагатьох справді двопартійних настроїв у глибоко розділеному Конгресі США, і законодавці внесли десятки законопроєктів, спрямованих на розв’язання проблеми конкуренції з урядом Китаю.

Питання продажу SPR Китаю загострилося після того, як 2022 року президент Джо Байден оголосив про продаж 180 млн барелів нафти SPR, щоб приборкати ціни на бензин, які різко зросли після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Того року з SPR було продано 1 млн барелів UNIPEC America, підрозділу китайської Sinopec у Х’юстоні. 2017 року за колишнього президента Дональда Трампа деяку кількість нафти SPR було продано PetroChina International, дочірній компанії китайської державної НК PetroChina Co Ltd.

SPR наразі містить понад 360 млн барелів нафти, але він близький до 40-річного мінімуму завдяки продажам 2022 року.

У липні минулого року підконтрольний демократам Сенат ухвалив законопроєкт 85 проти 14 про заборону експорту до Китаю нафти SPR. Сенатор Кріс Мерфі, демократ, тоді сказав, що це створило ілюзію розв’язання проблеми, але мало політичного впливу та, ймовірно, принесло більше шкоди, ніж користі.

2022 року нафтові компанії США продали Китаю 83 мілн барелів нафти.

Учасники Конгресу оприлюднили 3 березня 1 050-сторінковий законопроєкт, який визначає фінансування шести з десятка сегментів уряду, на які Конгресу доручено виділяти гроші, а наступні шість мають бути подані пізніше цього місяця.

Палата представників повинна буде проголосувати за законопроєкт, перш ніж Сенат зможе розглянути пакет до п’ятниці, заявив лідер більшості в Сенаті Чак Шумер. Палата має повернутися до Вашингтона 5 березня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти