У початок

США пом’якшує санкції щодо постачань іранської нафти

Офіційні особи США приватно визнають, що вони поступово пом’якшили певні санкції проти продажу іранської нафти. Тегеран відновив видобуток до найвищого рівня з миті введення заборони п’ять років тому і постачає в Китай найбільше сирої нафти за останнє десятиліття. Іранські чиновники впевнені, що незабаром вони накачуватимуть ще більше, пише Bloomberg.

Потік пропозиції допомагає знизити ціни на нафту, які цього тижня впали нижче від $85 за барель у Лондоні, забезпечуючи полегшення споживачам і центральним банкам після років шаленої інфляції. Зниження вартості бензину — зараз близько $4 за галон — також може допомогти президентській кампанії Джо Байдена на перевиборах 2024 року.

«Це традиційна гра в енергетичну дипломатію: укладати угоди, щоб отримати додаткові барелі», — сказала Хеліма Крофт, керівник глобальної товарної стратегії RBC Capital Markets LLC у Нью-Йорку. «Економічні інтереси США й Ірану збігаються, коли справа доходить до збільшення кількості барелів на ринку», — зазначає Крофт.

Попередня розрядка просочується до торгівлі нафтою. Вашингтон все ще не вітає закупівлі більшості клієнтів Ірану до санкцій, таких як Південна Корея, Японія чи європейські країни, але він спокійно ставиться до розширення продажів у Китай.

Постачання іранської нафти найбільшому в світі імпортеру досягли 1,5 млн барелів на день (б/д), що є найбільшим показником за останнє десятиліття, за оцінками компанії з аналізу ринку Kpler Ltd. Інший консультант, TankerTrackers.com Inc., заявив, що експорт перевищує 2 млн б/д. 

Тегеран розраховує збільшити видобуток до 3,4 млн барелів найближчими тижнями, повідомив нещодавно міністр нафти Джавад Овджі енергетичному комітету іранського парламенту, зазначає державне інформаційне агентство Shana. Зі слів джерел, які безпосередньо знайомі з цим питанням, до кінця року це може зрости до 3,6 млн барелів.

Якщо країна досягне цієї мети — лише на кілька сотень тисяч барелів менше, ніж передсанкційна потужність у 3,8 млн барелів, — нафти буде не надто більше, навіть якщо офіційну угоду з США буде завершено.

Відновлення продажів є одним із найбільш відчутних ознак того, що Іран, який фінансово похитнувся після років ізоляції, знову затверджує себе на світовій арені після того, як почав налагоджувати зв’язки з регіональними конкурентами й зміцнювати відносини з провідною державою Азії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти