У початок

Індія заявила про незалежність від російської нафти

Індія не має надмірної залежності від постачань нафти з будь-якої країни, зокрема росії. Про це заявив міністр нафти та газу республіки Хардіп Сінгх Пурі в інтерв'ю CNBC.

На запитання журналіста, чи при цьому Індія отримує дисконт обсягом $15 або $30 за барель російської нафти, він відповів ствердно. «Так, знижки були. Але їх надавали багато продавців», – сказав міністр.

Країна також почала імпортувати більше палива з країн Близького Сходу, таких як Ірак, додав Пурі. «Ми диверсифікували постачання. Раніше ми закуповували нафту у 27 джерел — тепер 39», — зазначив він, перерахувавши серед імпортерів Саудівську Аравію, ОАЕ й Кувейт.

На цю мить Індія – третій за величиною імпортер енергоносіїв у світі, вона закуповує понад 80% своєї сирої нафти на міжнародних ринках. За даними S&P Global за липень 2023 року, паливо в країну надходить переважно з Близького Сходу і з росії. Індійські нафтопереробні заводи (НПЗ) почали активно закуповувати російську нафту, що продається з дисконтом, після відмови від неї західних компаній у лютому 2022 року, і зараз на частку росії припадає близько 40% усього нафтового імпорту Індії.

«Іноді високі ціни на нафту можуть стати пророцтвом, що самовиконується, з погляду задоволення невідкладних і короткострокових потреб», — сказав Пурі, уточнивши, що в сучасному світі, який перебуває під постійним економічним тиском, пакети стимулюючих заходів урядів призводять до зростання інфляції.

Пурі наголосив, що у світі достатні запаси нафти. З його слів, реальна проблема, з якою стикається багато країн, — не брак палива на ринку, а відсутність грошей чи ресурсів, щоб за нього заплатити.

Раніше повідомлялося, що Індія у липні різко скоротила імпорт нафти, зокрема з росії й Саудівської Аравії. Постачання в країну знизилися вперше за дев'ять місяців на тлі зростання цін на сировину й скорочення видобутку ОПЕК+. Також частину НПЗ в республіці закрито на ремонтні роботи через сезон дощів, що триває. Сукупний обсяг індійського імпорту минулого місяця впав до 4,4 млн барелів на день — на 5,2%, порівняно з червнем.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти