У початок

США дозволять двом компаніям постачати нафту з Венесуели в Європу – ЗМІ

Сполучені Штати дали «зелене світло» двом європейським компаніям, італійській Eni та іспанській Repsol, для постачань венесуельської нафти в Європу. Про це повідомляє Reuters з посиланням на наближених до процесу співрозмовників, пише «Економічна правда».

Держдепартамент США близько місяця тому звернувся із листами до компаній й закликав їх відновити постачання, сподіваючись, що венесуельська нафта допоможе Європі зменшити залежність від росії. У листах компанії запевняли, що їм не загрожуватимуть штрафи за ввезення венесуельських нафтових вантажів для стягнення заборгованості.

Компанії зможуть доставляти венесуельську нафту вже наступного місяця, аби замістити російські постачання на європейський ринок. Венесуела перебуває під нафтовими санкціями США з 2019 року.  

Очікується, що купівля нафти Eni і Repsol не будуть великими і не спричинять суттєвого впливу на світові ціни на нафту. Крім того, Венесуела не отримуватиме кошти напряму – нафтові постачання зараховуватимуть країні у погашення її боргу. Як наслідок, Вашингтон вважає, що державна нафтова компанія Венесуели PDVSA не отримає фінансової вигоди від цих операцій, на відміну від її продажів нафти Китаю. 

Ключовою умовою, сказало одне з джерел, було те, що отримана нафта «повинна відправитися в Європу. Її не можна перепродати в іншому місці».

Згідно з попередньою програмою завантаження PDVSA від 3 червня, яку побачило Reuters, PDVSA не планувала передавати вантажі для Eni й Repsol цього місяця.

Нагадаємо, у березні повідомлялося, що США можуть послабити санкції проти Венесуели за умови, що вона постачатиме Штатам нафту.

Нафтова палата Венесуели заявила, що країна може збільшити видобуток на 400 тис. барелів за добу (б/д), якщо Сполучені Штати схвалять запити партнерів державної PDVSA.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти