У початок

Іспанія вимагає припинити перевалку російської нафти в Гібралтарській протоці

Іспанія звернулася до Міжнародної морської організації (IMO) з проханням заборонити небезпечні для екології операції з перевалки нафти з судна на судно, які росія здійснює біля її берегів.

Як пише Black Sea News, новий пункт перевалки російської нафти виник у Гібралтарській протоці, на відстані близько 15 морських миль від іспанського ексклаву Сеути у Північній Африці. Поява цього пункту пов’язана зі спробами обійти санкції Євросоюзу проти росії, накладені після повномасштабного вторгнення рф в Україну, повідомляють «Порти України».

У зв’язку з цим москва переспрямувала свій нафтовий експорт із Європи на Китай та Індію, а Іспанія не бажає ставати центром постачання російської нафти.

Схема, якою обурена Іспанія, працює таким чином: нафта прямує в танкерах із Фінської затоки до Сеути – там ці судна, як правило, під прапором Панами чи Ліберії, перекачують доставлену нафту танкерами більшої місткості. Після завантаження вони прямують в Азію, огинаючи африканський континент.

За даними S&P Global, перевалка нафти й нафтопродуктів російського походження в морі в лютому 2023 року збільшилася на 3,8 млн барелів порівняно з січнем – до рекордних 22 млн барелів.

На початку червня 2022 року Євросоюз затвердив шостий пакет економічних і персональних санкцій проти росії й білорусі у зв’язку з російським повномасштабним військовим вторгненням в Україну. Основною складовою шостого пакета санкцій стала заборона на імпорт російської нафти морем. Ембарго набрало чинності з 5 грудня 2022 року для нафти та з 5 лютого 2023 року – для нафтопродуктів.

Крім того, коаліція, до якої входять 27 країн Євросоюзу, США, Канада, Японія, Велика Британія й Австралія, встановила цінову «стелю» на морські перевезення російської нафти поза ЄС, після чого найбільші західні страхові компанії перестали страхувати судна, які транспортують нафту з росії за ціною, вищою від $60 за барель.

Після запровадження санкцій проти росії кількість ship-to-ship операцій різко зросла. Росіяни вивозять сиру нафту зі своїх портів на невеликих танкерах, а згодом перевантажують паливо на «тіньовий» флот.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти