У початок

Іспанія 2023 року стала головним у ЄС покупцем російського СПГ

Імпорт російського скрапленого природного газу (СПГ) в Іспанію збільшився на 35% за 2023 рік порівняно з показником 2022 року, свідчать дані іспанської енергетичної компанії Enagas.

Так, імпорт російського СПГ в Іспанію досяг 72 690 гігават•годин (ГВт•год) 2023 року, тоді як роком раніше королівство закупило 53 859 ГВт•год. Таким чином, росія торік зміцнила свої позиції як третього за величиною постачальника газу в Іспанію: на її частку припало 18,3% від загального обсягу постачань. Згідно з оприлюдненими даними, рівень імпорту природного газу з росії був особливо високим у першій половині року, де в окремі місяці він досягав пікових значень.

У свою чергу, Алжир експортував 29,2% від загального обсягу закупівель, повернувши собі традиційну роль основного постачальника. США, які 2022 року були найбільшим продавцем газу королівству, 2023 року посіли друге місце (21,1% від загального обсягу).

Іспанія активно позиціонує себе як великий газовий хаб, здатний розв'язати європейську енергетичну кризу, викликану скороченням постачань російського газу. Так, країна – одна з держав Євросоюзу з найбільшим диверсифікованим списком постачальників природного газу. 2023 року експортерами газу в Іспанію виступило 17 країн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти