У початок

Іспанcько-французький водневий трубопровід простягнеться до Німеччини

Трубопровід для транспортування «зеленого» водню з іспанських і португальських виробничих центрів може дійти до Німеччини, повідомляє Upstream Online.

Запланований проєкт водневого трубопроводу, який з'єднає Піренейський півострів із Францією, пошириться на Німеччину, оголосили в неділю глави двох європейських країн.

«Маршрут трубопроводу, який створюється для транспортування водню між Барселоною і Марселем, буде доведено до Німеччини», — заявив президент Франції Еммануель Макрон після зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцем у Парижі.

Глави двох держав говорили про «прискорення енергетичного переходу й заохочення виробництва декарбонізованої енергії в Європі», яка робить ставку на водень у рамках багатосторонньої стратегії скорочення викидів вуглецю.

Так званий проєкт H2Med передбачає розробку трубопроводу для «зеленого» водню, який з’єднає виробничі центри в Португалії й Іспанії з південною Францією, про що уряди трьох європейських держав-членів оголосили в грудні.

Його побудова коштуватиме приблизно 2,5 млрд євро, а коли його буде введено в експлуатацію, він передаватиме до 2 млн тонн водню на рік.

Тоді президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що проєкт представлятиме «великий коридор для переміщення водню туди, де він потрібен», додавши, що інфраструктура відповідає «баченню повномасштабного промислового впровадження водню» в Європі.

ЄС має на меті збільшити частку водню в енергетичному балансі Європи протягом наступних років, прагнучи досягти 20 млн тонн споживання на рік станом на 2030 рік, порівну розподіляючи його між внутрішніми джерелами та імпортом.

«Зелений коридор чітко зміцнює його загальноєвропейський вимір», – заявив прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес у twitter, додавши, що проєкт є «новим іберійським рішенням на підтримку європейського енергетичного суверенітету».

Очікується, що трубопровід буде введено в експлуатацію до 2030 року, і він замінить перерваний трубопровід Midcat, пропонований газовий з’єднувач, що з’єднає північ Іспанії з Францією, щодо якого остання не хотіла брати зобов’язання.

Макрон і Шольц зустрілися в Парижі минулими вихідними з нагоди 60-ї річниці першого Єлисейського договору про співпрацю між двома країнами, підписаного 1963 року тодішнім президентом Шарлем де Голлем і канцлером Конрадом Аденауером.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти