У початок

Злагоди й любові: Мінекономіки, мережі-дискаунтери й малі нафтопереробники підписали меморандум про стабілізацію ринку нафтопродуктів

Також є російською мовою

Міністерство економіки України, оператори автозаправних мереж економ-сегмента і власники міні-НПЗ домовилися про об'єднання зусиль і реалізацію спільних кроків з метою стабілізації цін на нафтопродукти і їх подальшого зниження. Про це повідомляє кореспондент enkorr, який був свідком підписання меморандуму.

Від міністерства документ підписав глава відомства Ігор Петрашко, а від учасників ринку - представники автозаправних мереж «БРСМ-Нафта», Мotto, SunOil, «Авантаж 7», Brent Oil, Patriot, «Фактор», RLS, «Б-Мережа», «Алькор-Ойл», «Бізнес Ойл Груп», «Тайфун», Marshal, «Маркет» та інші. Загальна чисельність станцій, що належать підписантам, становить близько 2 800 АЗС.

Цвіт малої переробки було представлено лідерами галузі: «Альтернатив Енерджі Сорсес Компані» (м. Мерефа), НВП «Істок» (об'єднує 4 міні-НПЗ, відомих своєю незалежністю від групи SunOil), «Стандарт Ойл-2000» (м. Гадяч, постачальник високоякісних спиртовмісних альтернативних палив для мережі «БРСМ» і низькоякісного дизельного пального невідомо для кого), Кіровоградська нафтова компанія (м. Кропивницький, постачальник високоякісних розчинників у роздрібні мережі Кіровоградської, Вінницької, Дніпропетровської та інших областей).

«Ми втомилися від розмов з так званими преміальними мережами і нашими НПЗ. Скільки можна слухати ці вічні скарги на несправедливість, бодягу і несплату податків і тим самим компрометувати президента і уряд. Відтепер ми будемо вести розмову з тими, хто не на словах, а на ділі довів свою спроможність і здатність забезпечувати українців доступним і якісним пальним», – заявив міністр Петрашко.

Згідно з підписаним меморандумом, дискаунтери зобов'язалися продавати бензин А-95 і дизпальне за цінами не вище 26,99 грн/л до кінця 2021 року з можливістю автоматичної пролонгації. Крім того, при купівлі чашечки ароматної кави і смачного хот-дога надавати знижку 1,99 коп./л.

Зі свого боку уряд планує вжити низку зустрічних заходів, спрямованих на підтримку цієї соціальної ініціативи. Як передає наш кореспондент, Петрашко розповів, що найближчим часом відбудеться засідання Ради національної безпеки і оборони України, на яке буде винесено такі питання:

- передання на міні-НПЗ усього газового конденсату і нафти «Укргазвидобування» і «Укрнафти»;

- тимчасове, до 2030 року, продовження обігу нафтопродуктів екологічних класів Євро-3 і Євро-4;

- тимчасовий, до 2030 року, дозвіл на використання в паливах залізовмісних компонентів, таких як моно-метил-анілін (ММА) і тетра-етил-свинець;

- зобов'язання Шебелинського ГПЗ і НПЗ «Укртатнафта» брати без обмежень на перероблення весь мазут, вироблений на міні-НПЗ;

- викачка і подальше передання мережам-дискаунтерам технологічного дизельного пального з нафтопродуктопроводу «ПрикарпатЗахідтранс» для подальшої реалізації;

- включення в систему постачань отриманого продукту з міні-НПЗ мережі автозаправних комплексів Glusco;

- видання дискаунтерам з Держрезерву борошна, сосисок, кетчупу, майонезу, кави для приготування смачних хот-догів і ароматної кави.

- тимчасово, до стабілізації ситуації на світовому ринку нафти, ввести мораторій на перевірки податкової дисципліни, промислової, пожежної та екологічної безпеки на міні-НПЗ і в мережах – учасниках соціальної програми.

«Ми – малий бізнес! Ми і так не покладали рук на благо України і споживача, а тепер доведеться на цих руках ще й ґрунтовно підкотити рукава», – заявив по телефону з Італії власник великої дискаунт-мережі, який побажав залишитися неназваним.

Очікується, що засідання РНБО із зазначеного питання відбудеться вже сьогодні, 1 квітня 2021 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти