У початок

Слуга народу пропонує знизити акциз на бензин

Також є російською мовою

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збалансованості ставок акцизного податку на паливо» під номером 4098-1, який покликаний зменшити акциз на бензин з €213,50 до €139,50 за 1000 л.

Документ було зареєстровано 18 вересня депутатом від фракції «Слуга народу» Олексієм Ковальовим.

Вищезгаданий проєкт закону є альтернативним до законопроєкту, який було зареєстровано в парламенті 15 вересня групою з 17 депутатів фракції «Слуга народу» на чолі з Олексієм Мовчаном.

На відміну від своїх колег, які хочуть зрівняти ставки акцизного податку для всіх видів палива на рівні €139 за 1000 л, Ковальов пропонує знизити ставку акцизу тільки на бензин з €213,50 до €139,50 за 1000 л. При цьому ставки на ДП і автогаз залишити на діючому рівні – €139 і €52 за 1000 л відповідно.

«У перспективі коригування акцизів призведе до зростання споживання бензинів до 3 млн.т (що становить близько 70% українського виробництва)», – йдеться в пояснювальній записці до проєкту закону, запропонованого Ковальовим.

Як повідомляв enkorr, про потребу перегляду ставок акцизу заявили в «Консалтинговій групі А-95». На думку експертів, структура споживання моторних палив в Україні потребує корекції задля максимального використання нафтопереробних потужностей, вирівнювання торгового балансу і збільшення податкових надходжень.

Експерти відзначили, що якщо нині акциз на газ становить 24,4% від акцизу на бензин, то для вирішення завдання збалансованого нафтопродуктозабезпечення це співвідношення має бути не меншим за 70-75%. При цьому акцизний податок на дизпальне можна залишити на поточному рівні.

«Бензин стане доступнішим, скраплений газ здорожчає, але збереже свою цінову привабливість, НПЗ отримають перспективу розвитку, ринок знизить залежність від імпорту, а держава отримає додаткові податки», – заявили в «А-95», підкресливши, що вихід на нову структуру споживання буде плавним і займе не менше п'яти років.

Відзначимо, ідею коригування акцизів спрямовано на зниження привабливості скрапленого газу, обсяг споживання якого за останні сім років подвоївся з паралельним зменшенням використання бензину – одного з ключових продуктів у номенклатурі виробництва компанії «Укртатнафта». У компанії вважають, що уніфікація ставок акцизів призведе до зниження попиту на скраплений газ і до зростання продажів бензину.

Нагадаємо, Нафтогазова асоціація України, яка об'єднує найбільші роздрібні мережі, дотримується ідеї двоетапного перегляду акцизного податку. На першому етапі – зниження ставки на бензин до €180 і підвищення на газ до €92. На другому – вирівнювання ставок до єдиного рівня €145.

Проти будь-яких коригувань співвідношення акцизу на бензин і автогаз виступає Українська асоціація скрапленого газу, яка об'єднує найбільших постачальників цього ресурсу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти