У початок

Слідами Motto: силовики провели масштабну операцію на Дніпропетровщині (фото)

Правоохоронці Дніпропетровської області заблокували масштабне підпільне виробництво пального й канали його постачання на ринок. Про це повідомляє прес-служба Національної поліції України.

«У злочинній схемі були задіяні керівники нафтопереробного заводу, автозаправних станцій, комерційних структур, через які «відмивали» гроші й збували фальсифікат», — йдеться у повідомлені.

Зазначається, шо для виробництва фальсифікованого пального організатори оборудки використовували потужності одного з нафтопереробних заводів області, які дозволяли отримувати до 500 тонн пального щомісяця.

За попередніми даними, сировину для пального ділки викрадали з нафтопроводів і постачали її на нелегальний завод. Надалі, після переробки нафти, для збільшення октанового числа додавали до сировини розчинники невідомого походження, зокрема й ті, які заборонено використовувати у виробництві пального в Європі й Україні, оскільки такі компоненти небезпечні для життя і здоров’я людей.

З метою маскування злочинної діяльності керівництво НПЗ укладало фіктивні договори з підконтрольними комерційними структурами, яким відповідно до угод продавали компоненти палива, хоча фактично їх використовували для виготовлення фальсифікату.

Для того, аби приховати реальні прибутки, злочинці вносили у фінансову звітність недостовірні дані.

«Фальсифіковане пальне збували за підробленими документами як якісне через мережу АЗС, використовуючи ланцюг підконтрольних товариств як фіктивних постачальників підакцизної продукції. Також реалізовували підприємствам реального сектору економіки, зокрема й державним.

Отримані у злочинний спосіб гроші легалізували через фірми шляхом укладання з ними безтоварних операцій і розподіляли між усіма учасниками оборудки», — пояснили в Нацполіції.

Підпільний нафтобізнес приносив його організаторам до 30 млн грн прибутку щомісяця, а незаконна маржа становила 20 грн з одного літра пального.

Правоохоронці провели обшуки на території Дніпропетровської, Київської, Одеської, Полтавської, Черкаської, Кіровоградської, Житомирської областей та у Рівному в місцях мешкання фігурантів, в автомобілях, які їм належать, в офісах підприємств, НПЗ та на автомобільній базі, а також у місцях збуту фальсифікованого пального.

Під час обшуків було вилучено понад 850 тонн нафтопродуктів та обладнання на майже 95 млн грн, авто фігурантів, а також 40 млн грн, 498 тис. євро і $1,4 млн. Загальна сума вилученого майна становить майже 200 млн грн.

Як повідомляв enkorr, на початку тижня правоохоронці проводили масштабні слідчі дії у низці областей України на об’єктах, пов’язаних із мережею АЗС Motto. За даними enkorr, у полі уваги правоохоронців опинились міні-НПЗ у Новомосковську, Павлограді, Кременчуці, Шрамківці, а також компанії-перевізники. На декілька заправних станцій Motto вже накладено арешт. Enkorr продовжує стежити за розвитком подій.

Нагадаємо, мережа Motto представлена майже у всіх областях України й налічує більше 100 АЗС, з яких 63 — Едуарда Ставицького, котрі раніше входили у мережу «БРСМ-Нафта». Обшуки в мережі проходили неодноразово, у центрі уваги правоохоронців – податкові махінації й торгівля фальсифікованим пальним. Разом із мережами «БРСМ» та «Авантаж» Motto формує трійку антилідерів національних рейтингів автозаправних мереж із податкового навантаження на літр реалізованого пального.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти