У початок

Слабший рубль сприяє видобутку російської нафти

Нафтові компанії рф за останні тижні відзначили значне покращення економіки видобутку, оскільки ослаблення рубля по відношенню до долара й вищі ціни на нафту стимулюють фінансування, пише S&P Global.

Знижка на російську сиру нафту, проблема для росії з початку її повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року, нещодавно зменшилася. Крім того, доходи виробників пов'язані з оцінкою цін у доларах, тоді як їхні витрати переважно в рублях.

Поліпшення економіки відбулося, незважаючи на ширші занепокоєння впливом ослаблення рубля на російську економіку, що змусило уряд втрутитися, намагаючись стримати інфляцію.

Курс рубля впав з 70,30 за долар США на початку 2023 року до 101,04 на 15 серпня. Це пов’язано зі зростанням витрат на війну в Україні, а також падінням експорту й стрибком імпорту.

росія бореться з падінням експорту частково через санкції Заходу, запроваджені у відповідь на широк війну в Україні, які покликані вдарити по доходах росії від нафти й газу.

«Нафтовидобувники сьогодні перебувають у кращому стані, ніж на початку грудня 2022 року, коли набули чинності ембарго ЄС на сиру нафту й обмеження цін G7/ЄС/Австралії на сиру нафту», — каже паризький аналітик з питань фінансової злочинності експерт з росії Джордж Волошин.

З його слів, це пов’язано з вищими цінами на нафту Urals, ослабленням рубля і аналогічним рівнем оподаткування нафти.

Platts, що є частиною S&P Global Commodity Insights, оцінила Urals у $71,23 за барель 15 серпня, таким чином знижка до ціни на нафту сорту Dated Brent складає $14 за барель.

Це можна порівняти з ціною Urals у $52,15 за барель 5 грудня, коли набуло чинності ембарго ЄС на більшу частину морського імпорту російської нафти й обмеження цін G7, ЄС і Австралії. На ту мить знижка до датованої марки Brent оцінювалася в $32,1/барель.

Підвищення ціни частково пов’язане з відповіддю росії на ці санкції, яка полягала в скороченні видобутку сирої нафти. Її союзники в виробничому альянсі ОПЕК+ також скоротили видобуток, підвищивши ціни. Це підтримало доходи росії в той час, коли вона постачає менше сирої нафти на світові ринки. Група впроваджує подальші скорочення в серпні й вересні, що може ще більше підтримати ціни.

Попри позитивну економіку виробництва, росія заробляє на експорті нафти значно менше, ніж торік. Міжнародне енергетичне агентство підрахувало, що доходи російського уряду від нафти в липні 2023 року були на 44% нижчими, ніж у липні 2022 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти