У початок

Слабкий попит і навала російського газу стримують зростання цін у Польщі

У Польщі в середині січня спостерігається профіцит скрапленого газу. Сезонно низький попит на внутрішньому ринку на тлі великих обсягів постачань російського ресурсу й слабких продажів в Україну сприяє подальшому зниженню гуртових цін.

Цього тижня автомобільні партії російського ПБТ на східних терміналах Польщі пропонуються за 2 350-2 400 зл/т ($582-594/т) FCA, це на 100 зл/т дешевше порівняно з початком року. Ціни на неросійську суміш не змінилися й становлять 2 800-2 900 зл/т на сході Польщі. Через більш високу вартість ресурс продається погано, кажуть трейдери. «Цього місяця ми замовили менше газу, але все одно не виконаємо плану продажів», — кажуть у польській компанії. Аналогічна ситуація спостерігається на ринку пропану. російський продукт на сході Польщі продається за 2 750-2 800 зл/т ($681-693/т), тоді як американський коштує 3 150-3 250 зл/т ($780-805/т).

«Ті фірми, у кого неросійський продукт, зараз випадають з ринку», — каже один з великих продавців пропану в Польщі. Автомобільні партії ПБТ для українського ринку з урахуванням вартості транспорту до кордону пропонуються за $651-752/т. Продавати газ вдається лише тим компаніям, в яких ціна на кордоні нижча за $700/т. Але трейдери підозрюють, що запропонований за такими цінами продукт має російську складову.

Польські постачальники сподіваються на незначне збільшення продажів в Україну після зняття блокади з польсько-українських КПП. Водночас зростання цін поки що залишається під питанням, оскільки останні результати аукціонів українських виробників не лишають польським постачальникам жодних шансів на підвищення. Раніше enkorr повідомляв, що вартість окремих лотів скрапленого газу на аукціоні «Укрнафти» знизилася до 36 500 грн/т ($679/т), це співставно з вартістю найдешевшого ресурсу на українсько-польському кордоні.

На балтійському напрямку автомобільні партії газу з урахуванням вартості транспорту до українського кордону пропонуються за $682-727/т, це на $5/т менше порівняно з попереднім тижнем.

У Словаччині скраплений газ пропонується за €600/т на умовах DAP, але, зі слів словацького постачальника, запитів з України останнім часом небагато.

Залізничні обсяги цього тижня пропонувалися за $730-745/т DAP Ізов/Ягодин, це на $5-10 дорожче порівняно з минулим тижнем. Польські постачальники зазначають, що поточні рівні пропозицій на польсько-українському кордоні для низ збиткові. Вартість залізничних партій пропану в балтійських портах Польщі цього тижня не змінилася й становить $690-720/т, в ARA котирування зменшилися на $1/т, до $504/т. З урахуванням транспорту до українського кордону морський газ коштуватиме $790-820/т DAP Ягодин/Ізов. Середня вартість залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні не змінилася й становить $460-470/т DAP Брест.

У Румунії ринок скрапленого газу на початку року також неактивний. «Попит у Румунії зменшився, але не так драматично, як в Україні», — зазначає один із румунських трейдерів. Всі три румунських НПЗ працюють, але Petromidia досі не відновила виробництво на повну потужність. Зі слів одного з виробників, попит на автогаз у Румунії відповідає зимовому сезону. Цього тижня ціни на газ на румунських базисах не змінилися. У Галаці автомобільні партії пропану й ПБТ пропонуються за $725-735/т. У Мангалії скраплений газ продається за $700-710/т. Українські компанії зазначають, що через високі ціни на румунський ресурс його можливо продати лише у південних регіонах України.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти