У початок

Ситуація з балонним газом потребує уваги держави і бізнесу — експерт

На тлі неминучого загострення енергетичної кризи в Україні ситуація з газом у побутових балонах потребує уваги держави, бізнесу і самих споживачів. Про це йдеться у матеріалі «LPG на сторожі енергетичної безпеки» експерта Консалтингової групи «А-95» Артема Куюна для «Дзеркала тижня».

«З одного боку, заправку балонів на автомобільних станціях заборонено, з іншого — всі розуміють, що реальної альтернативи немає. Тож треба убезпечити всі точки», — пише автор.  

Наприклад, на його погляд, державі необхідно терміново запровадити технічний лікбез для існуючих і потенційних користувачів побутових балонів усіх типів. Запустити кілька якісних відеоуроків під час телемарафону, поруч із білбордами «Побачив міну? Не чіпай!» можна почепити «Купив балон? Намилюй його!», розмістити матеріали на інтернет-ресурсах і впровадити короткі випуски на радіо.

Ще одна категорія, як зазначає експерт, якій треба добряче підготуватися, — оператори мереж АЗК. «Хочуть вони чи ні, а тисячі балонів уже тягнуться на заправки, і цей потік тільки щільнішатиме. Іншого шляху задовольнити зростаючий попит на пропан-бутан у найближчій перспективі просто неможливо уявити», — зазначає він.

«У нас заправка балонів — табу, але ми розуміємо, що попит на цю послугу критично підвищиться, тож треба готуватися до будь-яких варіантів. Вивчаємо законодавство й технічний бік питання», — цитує автор представника великої мережі АЗК.

Власник невеликої мережі на сході країни тим часом зазначає, що варіантів уже немає. «По-перше, заправники будуть наповнювати балони попри заборону, просто за вищу таксу. По-друге, є моральний аспект питання: як відмовити людям, для яких пропан-бутан є іноді єдиним джерелом енергії на кухні або взагалі в оселі?!» — каже трейдер.

З його слів, краще очолити процес, ніж загнати його в іще глибшу тінь. Для базового рівня безпеки на заправці достатньо мати інструктованого, здатного пояснити ази безпеки робітника, ваги й мильний розчин. Ці інвестиції по кишені всім. Наступний рівень — закуповування спеціального обладнання для заправлення. Фактично заправні станції можуть узяти на себе серйозний шматок роботи як з інформування населення, так і з контролю стану балонів.

«Однак усі ці рухи можуть вважатися достатніми лише сьогодні, в аварійному режимі. На майбутнє треба запускати докорінну реформу сфери обігу балонів. Уже зрозуміло, що побутовий пропан-бутан стане для українців важливим джерелом енергії, як це є у багатьох країнах світу. Успішних прикладів, як можна організувати постачання скрапленого газу населенню, довкола багато», — вважає Артем Куюн.

Зазначимо, що проблема розгерметизації балонів із пропан-бутаном особливо актуальна холодної пори року. Заправлені на АГЗП балони без контрольного зважування часто наповнені надто великим обсягом СВГ. При нагріванні ємності відбувається витік газу, що й призводить до НП. Крім того, балони, що заправляються на АГЗП, зазвичай не проходять технічних перевірок, що призводить до їх прискореного зносу.

Як повідомляв enkorr, на початку тижня стався вибух побутового газового балона в селі Плаюць Рахівського району (Закарпатська область).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти