У початок

Sinopec відкриває нові водневі проєкти

Найбільший в Азії переробник нафти Sinopec прогресує у своїх амбіціях щодо екологічного водню, отримавши схвалення для двох нових проєктів у Внутрішній Монголії, будівництво яких планується розпочати протягом наступних 12 місяців. Схвалення надійшли після прогнозу пікового споживання природного газу Sinopec, повідомляє Energy Intelligence.

Більший із двох проєктів, схвалених минулого тижня, оцінюється в 20,5 млрд юанів (2,9 млрд доларів США), буде розміщено в Уланкабі в центральній частині Внутрішньої Монголії. Він має на меті щорічне виробництво 100 тис. тонн екологічно чистого водню, згідно з заявою компанії Inner Mongolia Energy минулого тижня.

Проєкт Ulanqab має бути інтегрований з вітровою електростанцією потужністю 1,7 гігават (ГВт) і сонячною електростанцією потужністю 804 мегавати (МВт) для постачання відновлюваної електроенергії, необхідної для виробництва «зеленого» водню.

«Зелений» водень, який буде вироблятися, транспортуватиметься магістральним трубопроводом на нафтохімічний комплекс Sinopec у Пекіні Яньшань, де вже розташовано підприємство для очищення водню, яке постачало паливо для Зимових Олімпійських ігор у Пекіні.

Будівництво проєкту Ulanqab планується розпочати в грудні 2023 року, а завершення заплановано на червень 2027 року.

Інша пропозиція, схвалена минулого тижня Внутрішньою Монголією, — це проєкт вартістю 3 млрд юанів ($430 млн), який буде розміщено в регіоні Усін міста Ордос.

Він має заплановану потужність виробництва водню в 20 тис. тонн на рік і є другою фазою проєкту Sinopec Ordos із «зеленого» водню, перша фаза якого вже почалася і буде введена в експлуатацію до кінця 2022 року.

Вітрову електростанцію потужністю 400 мегават (МВт) буде побудовано в проєкті Ordos Phase 2 для постачання відновлюваної електроенергії, необхідної для виробництва «зеленого» водню, який буде використовуватися для заміни сировини на основі вугілля, яка зараз використовується заводом олефінів Zhongtian Hechuang в Ордосі.

Будівництво другої фази Ordos заплановано на червень 2023 року, а введення в експлуатацію – на червень 2024 року.

Sinopec має великі водневі амбіції, які передбачають, що компанія стане головним постачальником Китаю. Крім масштабу, він також націлений на лідерську роль у створенні «інноваційного високоякісного» локального виробничого ланцюга на основі місцевих технологій, заявив державний нафтогазовий гігант у своєму середньо- та довгостроковому плані впровадження водню, представленому у вересні 2022 року.

Наприкінці 2021 року було запущено флагманський проєкт Sinopec із перетворення сонячної енергії на «зелений» водень у регіоні Кука в Сіньцзяні. Проєкт вартістю 3 млрд юанів ($430 млн) вважається найбільшим у своєму класі в світі. Після завершення він перевищить нинішнього рекордсмена, що є подібним проєктом, який уже працює у віддаленому китайському регіоні Нінся виробником вугільної хімії Baofeng Energy.

Sinopec очікує, що першу з семи виробничих ліній у своєму проєкті Xinjiang Kuqa буде запущено вже під кінець 2022 року, а повний вихід заплановано на 2023 рік. «Зелений» водень, який вироблятиметься, буде спрямовуватися на сусідній нафтопереробний завод Sinopec Tahe, замінюючи «сірий» водень (вироблений із природного газу), який зараз там використовується.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти