У початок

«сибур» у лютому після чотирирічної перерви відновив експорт LPG через «тамань»

«сибур», найбільший російський виробник і експортер скрапленого нафтового газу (LPG), відновив постачання LPG через чорноморський порт «тамань» у лютому після перерви з березня 2019 року на тлі підвищення ефективності маршруту, повідомили три джерела на ринку.

Експортний чистий прибуток – ціна продажу мінус витрати, пов’язані з доставкою продукту на ринок, – для транспортування скрапленого газу через «тамань» подвоївся порівняно з залізничним експортом до Польщі і в 6-7 разів покращився порівняно з постачаннями на внутрішній ринок росії через зростання котирувань FOB у чорноморських портах в останні тижні.

На початку лютого «сибур» відправив залізницею з тобольська в тамань близько 6 900 тонн СВГ, тоді як російська залізниця погодилися відправити до 7 400 тонн СВГ цим маршрутом, повідомили джерела.

У березні «сибур» планує відправити з тобольська в тамань близько 19 100 тонн СВГ, додали вони.

За оцінками трейдерів, «сибур» зможе заощадити близько $80-$100 на тонні на транспортних витратах при відправці скрапленого газу в турецькі порти з тамані порівняно з усть-лугою.

«Фрахтова складова дуже висока, танкери з усть-луги до Туреччини ходять два-три тижні в одну сторону, а з тамані — від трьох до семи днів», — сказав один із трейдерів.

«сибур» збільшив експорт газу через усть-лугу 2022 року на 27% порівняно з 2021 роком, до 746,2 тис. тонн. Компанії довелося переспрямувати обсяги СВГ зі Скандинавії й північно-західної Європи до Північної Африки, Туреччини та Азіатсько-Тихоокеанського регіону. «сибур» експортує скраплений газ напряму, а також через пункти доставки від судна до судна (STS) у регіоні ARA й естонському порту «Палдіскі».

У 2022 році «сибур» спрямував близько 112 тис. тонн LPG з усть-луги безпосередньо до Туреччини, свідчать дані Refinitiv.

Постачання скрапленого газу в усть-лугу становили близько 53% від загального обсягу експорту «сибуру» 2022 року, тоді як сухопутні постачання в Польщу досягли 43%, або 614 тис. тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти