У початок

«сибур» переорієнтував експорт LPG в Африку, Близький Схід і Азію

Євросоюз ввів ембарго на імпорт нафтопродуктів російського походження з 5 лютого, але скраплений газ не було заборонено. Проте багато покупців з ЄС скорочують закупівлі скрапленого газу з росії, щоб звести нанівець будь-який можливий ризик, пише Reuters.

«Більшість покупців у Європі відмовилися від скрапленого газу «сибуру», тому компанія була змушена шукати нові канали збуту», — сказав один із трейдерів.

Постачання LPG компанії з російського порту в усть-лузі в країни ЄС і Великобританію в першому кварталі 2023 року впали до 14-15% від загального обсягу, або 33 тис. тонн, проти 82%, або 194 тис. тонн, роком раніше, згідно з підрахунками Reuters на основі даних стеження за судами.

Тим часом його постачання в Африку, на Близький Сход і в Азіатсько-Тихоокеанський регіон склали приблизно 85-86%, або 192 тис. тонн, від загального обсягу постачань обсягом 225 тис. тонн.

У першому кварталі минулого року на країни поза межами ЄС і Великобританію припадало лише 18%, або 43 тис. тонн LPG, відвантажених з усть-луги.

Згідно з даними відстеження суден, переспрямування значної кількості вантажів скрапленого газу «сибуру» з торгового центру Амстердам-Роттердам-Антверпен (ARA) за межі Європи значно збільшило рейси для газовозів туди й назад. Щоб уникнути вищих витрат на фрахт, «сибур» і трейдер Trafigura залучили більші судна для транспортування LPG поза межі ЄС, повідомили Reuters три трейдери LPG.

Згідно з даними відстеження суден, із серпня компанія перемістила свої вантажі з судна на судно (STS) із портів регіону ARA до естонського порту в Палдіскі.

Вантажі скрапленого газу «сибуру», що надходять з усть-луги, продаються Trafigura, яка перевантажує їх у Палдіскі на судна MGC (середні газовози, близько 22 тис. тонн) або LGC (великі газовози, 44 тис. тонн), повідомили трейдери LPG.

Відповідаючи на прохання про коментарі, Trafigura сказала, що «продовжує взаємодіяти з клієнтами й урядами, щоб зрозуміти їхні вимоги і забезпечити товари та енергію, які їм потрібні в умовах серйозних збоїв на товарних ринках».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти