У початок

Шведська Preem AB збільшить постачання екологічно чистого авіапального

Шведська нафтопереробна компанія Preem AB планує переобладнати частину свого нафтопереробного заводу (НПЗ) Lysekil на західному узбережжі скандинавської країни для виробництва відновлюваного палива для літаків та інших транспортних засобів. Про це повідомляє Bloomberg.

Компанія заявила, що завершить перепрофілювання дизельного агрегату до 2027 року, що дасть їй значний обсяг виробництва порівняно з європейськими нафтопереробними аналогами. Блок пообіцяв отримувати 6% свого авіаційного палива з екологічно чистих джерел до 2030 року.

Preem, чий власник нещодавно оголосив про перегляд бізнесу, раніше заявляв, що він прагне припинити використання сирої нафти у виробництві палива до 2035 року. НПЗ Lysekil споживатиме приблизно на 15% менше нафти порівняно з нинішнім рівнем до 2027 року, заявив генеральний директор заводу Магнус Геймбург. Інша конверсія, про яку було оголошено раніше, має завершитися наступного року.

«Завдяки цій інвестиції ми також позиціонуємо Швецію як одного з найважливіших виробників екологічно чистого авіаційного палива в Європі», — йдеться в заяві Геймбурга.

Заява шведської компанії стосується так званого ізокрекінгу, заводу з виробництва дизельного пального, який буде переобладнано для роботи на тваринних жирах і відпрацьованій кулінарній олії. Після завершення конверсії він вироблятиме приблизно 530 тис. тонн екологічного авіаційного палива й відновлюваного дизельного пального щорічно. Preem уже має певне виробництво відновлюваного палива.

Інвестиції обсягом 5,5 млрд шведських крон ($526 млн) включають установку попередньої обробки сировини, яку буде завершено приблизно в той же час, що й конверсію, сказав Хаймбург. Вона також зможе впоратися з рослинними оліями.

Інший проєкт, який уже реалізується в Lysekil, — це установка спільної обробки Synsat, яку буде завершено наступного року, що дозволить Preem збільшити використання тваринних жирів і використаної кулінарної олії замість викопного палива.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти