У початок

Shell і Vitol звинувачують у затягуванні війни з Україною — Guardian

Нафтову компанію Shell і енергетичного трейдера Vitol звинувачують у затягуванні війни в Україні. Ці компанії, як повідомляє Guardian,  використовуючи «лазівку» в режимі санкцій ЄС, постачають нафтопродукти, отримані з російської нафти, через Туреччину в Європу.

Як пише газета, економічний радник президента України Володимира Зеленського Олег Устенко закликав енергетичні компанії взяти на себе зобов’язання припинити торгівлю «нафтопродуктами російського походження», щоб зменшити військову скарбницю владіміра путіна.

Аналіз даних із товарного трекера Kpler, проведений некомерційною групою Global Witness, показав, що Shell імпортувала понад 600 тис. барелів нафтопродуктів до Нідерландів з турецьких нафтопереробних заводів, які, як відомо, імпортують російську нафту з 5 грудня.

Попри те, що неможливо довести, чи були продукти точно отримані з російської нафти, турецькі нафтопереробні заводи імпортують величезні обсяги з росії, які потім можуть бути негайно перероблені або змішані з сирою нафтою з інших країн.

Дослідження Global Witness показало, що 2022 року Туреччина імпортувала 143 млн барелів сирої нафти з росії, що на 50% більше, ніж 2021 року. Один нафтопереробний завод домінував у цій торгівлі — Star в Аліага, на середземноморському узбережжі Туреччини. Нафтопереробний завод належить турецькому підрозділу азербайджанської державної нафтової компанії Socar. 2022 року з росії було вивезено понад 60 млн барелів сирої нафти, що становить 73% її імпорту.

Нафтопереробні заводи «Ізміт» і «Аліага», що належать Tüpraş, найбільшій нафтопереробній компанії в Туреччині, також обробляли сиру нафту російського походження.

Згідно з аналізом, Vitol, найбільший у світі незалежний енерготрейдер, отримав 2,77 млн барелів із нафтопереробних заводів Star та «Ізміт» для доставки до Латвії, Кіпру й Нідерландів з початку повномасштабної війни, розв'язаної росією в Україні.

Shell оголосила про свій намір вийти зі своєї «участі в усіх російських вуглеводнях» у березні минулого року, незабаром після початку війни в Україні. Раніше цього місяця Shell оголосила про рекордний річний прибуток обсягом 32 млрд фунтів стерлінгів, чому сприяв стрибок цін на товари, пов’язаний з війною в Україні.

У квітні 2022 року Vitol заявив, що «має намір припинити торгівлю сирою нафтою і продуктами російського походження». Швейцарська транснаціональна компанія також повідомила про рекордні прибутки під час енергетичної кризи.

Дані показують, що ЄС імпортував 5 млн барелів нафтопродуктів із Туреччини з 5 грудня і 20 млн барелів з нафтопереробних заводів, які обробляють російську нафту протягом 2022 року. Тільки Star продала 17 млн барелів нафтопродуктів у ЄС 2022 року.

Представник Shell сказав: «Ми залишаємося повністю відданими нашим зобов'язанням і припинили закупівлю сирої нафти російського походження, а також вантажів нафтопродуктів, які експортуються з росії. Це рішення ми прийняли з переконанням, ретельно узгодженим із вказівками уряду і відповідно до санкцій, які не виключають закупівлі продуктів, перероблених з російської сирої нафти, у третіх країнах, де це дозволено законом».

Vitol зазначив: «Продукція, що експортується з турецьких нафтопереробних заводів, не має російського походження відповідно до всіх міжнародних правил». У компанії заявили, що обсяги російської сирої нафти і продуктів, які торгуються, впали більш ніж на 90% з першого кварталу 2022 року, і «обсяги зараз незначні».

«Ми продовжуємо нашу політику мінімізації закупівель товарів російського походження у повній відповідності до всього чинного законодавства і нормативних актів щодо санкцій», — сказав Vitol, додавши, що він продовжує бути присутнім в Україні й має намір довго інвестувати в країну.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти