У початок

Shell перестала купувати змішану з російською нафту – ЗМІ

Компанія Shell змінила умови подання своїх тендерних заявок і повністю відмовилася від закупівель російської нафти/нафтопродуктів, зокрема в сумішах, які дають змогу маскувати угоди з російською сировиною й обходити санкції.

Про це повідомляє оглядач Bloomberg Хав'єр Блас.

Він був автором резонансної публікації, в якій розкрив маніпуляції Shell: компанія стала використовувати так звану «латвійську суміш», у складі якої до 49% російської нафти, що дає змогу приховувати в документах її походження.

Нагадаємо, у лютому Shell оголосила про рішення вийти зі спільних із «газпромом» і «газпром нєфтью» підприємств, включаючи «сахалін-2», «єнісей» і «салим петролеум», а також припинити участь у проєкті «північний потік-2». У березні компанія оголосила, що має намір відмовитись від участі у всіх російських вуглеводневих проєктах, а також припинити спотові закупівлі нафти з рф.

При цьому раніше у квітні ЗМІ повідомляли, що Shell внесла корективи до своїх контрактів — компанія купувала нафту з росії у разі, якщо вона як мінімум наполовину змішана з нафтою з іншої країни. Змішування, згідно з повідомленнями ЗМІ, було зручним інструментом, щоб «прилюдно говорити одне, а робити інше». Таку суміш трейдери називають «латвійською» — змішання відбувається у латвійському порту «Вентпілс». Під час заборони на експорт венесуельської нафти трейдери казали про «малайзійську» або «сінгапурську» суміші.

«Shell заявила, що більше не прийматиме нафту російського походження, зокрема у складі змішаних продуктів», — пише агентство Reuters з посиланням на торгові документи компанії. Документи, наведені агентством, пояснюють також питання транзиту російської нафти.

«Умовою цієї заявки є те, що товари, продані й постачені... не матимуть російського походження і не будуть змішані з будь-яким продуктом, виробленим у рф», — цитує документи агентство.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти