У початок

Саудівська Аравія й ОАЕ купують дешеву російську нафту

Нафтові країни Перської затоки купують дешеву російську нафту. Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ) і Саудівська Аравія використовують російські постачання в межах своїх кордонів для споживчих і промислових цілей. Власна продукція продовжує експортуватися за ринковими цінами, повідомляє Wall Street Journal.

Згідно зі звітом, російські нафта і дизельне пальне продаються зі знижками в $60 і $25 за тонну відповідно. Крім того, країни, зокрема Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ), стали важливими центрами торгівлі й зберігання російської нафти і палива. Торгові фірми імпортують російську енергію в ОАЕ та експортують її до Пакистану, Шрі-Ланки чи Східної Африки, йдеться у звіті.

Дані показують, що експорт російської нафти в ОАЕ торік зріс більш ніж утричі – до 60 млн барелів. Окремі дані Argus Media, на які посилається The Wall Street Journal, показують, що зараз на росію припадає понад 10% газойлю, який зберігається у Фуджейрі, головному нафтосховищі ОАЕ.

Тим часом Саудівська Аравія імпортує з росії 100 тис. барелів на день (б/д), що еквівалентно приблизно 36 млн барелів на рік. До війни країна не імпортувала нафту з росії.

США не зацікавлені у розвитку відносин між росією й країнами Перської затоки. Але враховуючи, що російська нафта Ural торгується з дисконтом понад 30% до нафти Brent, міжнародного еталона, ціна особливо приваблива.

москва довела, що вона здатна керувати західними санкціями й обмеженнями цін досить добре, щоб збільшити експорт нафти вище від рівня, досягнутого до повномасштабного вторгнення в Україну. У першому кварталі російський морський експорт сирої нафти досяг 3,5 млн б/д порівняно з 3,35 млн барелів у 1-му кварталі минулого року.

Тим часом дані показують, що зараз на Китай з Індією припадає близько 90% російського експорту нафти, причому кожна країна поглинає 1,5 млн б/д — цього більш ніж достатньо, щоб поглинути обсяги, які більше не надходять у європейські країни. Але навіть якщо інші країни закриють прогалини, утворені санкціями, москва не зможе зберегти той самий рівень енергетичних здобутків у розпал війни. Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) повідомило в п’ятницю, що експортні доходи країни впали на 43% порівняно з тим же періодом торік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти