У початок

Саудівська Аравія вирішила уникнути нафтодолара

Фінансовий світ очікують значні зміни після рішення Саудівської Аравії не продовжувати 50-річний нафтодоларовий пакт із США, пише портал Bizcommunity.

Видання пише, що угода про безпеку, підписана США й Саудівською Аравією 8 червня 1974 року, передбачала створення двох спільних комісій — з економічного співробітництва та з військових потреб Саудівської Аравії — і розглядалася як передвістя ери дедалі тіснішої співпраці між двома країнами.

Проте термін контракту минув 9 червня 2024 року. Рішення не продовжувати контракт дозволить Саудівській Аравії продавати нафту й інші товари у кількох валютах, включаючи китайські юані, євро, єни, а не лише у доларах США. Крім того, може бути розглянуто можливість використання цифрових валют, таких як біткоїн.

Автор матеріалу наголошує, що таке рішення знаменує поступову відмову від системи нафтодоларів, створеної 1972 року, і, як очікується, прискорить глобальну відмову від долара США.

Нещодавно Саудівська Аравія оголосила про свою участь у проєкті mBridge, в рамках якого вивчається платформа цифрової валюти (CBDC) у партнерстві з кількома центральними банками.

Наголошується, що до проєкту долучено Банк Ізраїлю, Банк Намібії, Банк Франції, Центральний банк Бахрейну, Центральний банк Єгипту, Центральний банк Йорданії, Європейський центральний банк, Міжнародний валютний фонд, Федеральний резервний банк Нью-Йорка, Резервний банк Австралії й Світовий банк.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти