У початок

Саудівська Аравія у вересні може підняти ціни на нафту

Державна компанія Saudi Aramco може підвищити офіційну ціну продажу (OSP) своєї флагманської нафти Arab Light у вересні приблизно на 45 центів із серпня — до $3,65 за барель вище котирувань Оману/Дубаю, що стане найвищою надбавкою за цей сорт цього року, повідомляє Reuters.

Саудівська Аравія заявила, що скоротить видобуток на 1 млн барелів на день (б/д) у липні й серпні на додаток до значних скорочень Організації країн-експортерів нафти та її союзників, відомих як ОПЕК+, щоб обмежити постачання нафти до 2024 року.

Учасники ринку й аналітики прогнозують, що Саудівська Аравія продовжить добровільне скорочення ще на місяць, включаючи вересень, коли 4 серпня ОПЕК+ проведе щомісячне засідання Спільного міністерського моніторингового комітету.

«Завжди важко робити прогнози щодо саудівських OSP. Але відновлення скорочення на 1 млн б/д розглядається як базова лінія у вересневих оцінках цін», — сказав один із респондентів.

Зменшення постачань підвищило ціни на нафту, особливо на сиру нафту, з кінця червня.

Обмеження пропозиції відображається в розширенні бэквордації протягом липня в розрізі цін за перший і третій місяці середньосхідної еталонної нафти в Дубаї, індикатора, який зазвичай визначає, наскільки Saudi Aramco може підвищити або знизити OSP Arab Light. Відступ у спреді збільшився на 43 центи за барель у липні, що вказує на те, що OSP зросте на аналогічну суму.

Ціни на Arab Light також підтримуються підвищенням маржі переробки в Азії, зокрема середніх дистилятів. Прибуток типового нафтопереробного заводу в Сингапурі, який переробляє дубайську нафту, у липні становив у середньому $10,60 за барель, що є найвищим показником за сім місяців.

Більшість респондентів очікували, що Саудівська Аравія підвищить ціни на більш важкі сорти, Arab Medium і Arab Heavy, більше, ніж на Arab Extra Light, оскільки пропозиція легкої нафти надлишкова.

Arab Extra Light OSP зазвичай відстежує премії Murban, легкої кислої нафти з Об’єднаних Арабських Еміратів. У липні ціни Murban зазнали тиску через арбітражну нафту з Америки й Західної Африки, оскільки спред між еталонними марками Brent і Dubai скоротився.

OSP Saudi Aramco зазвичай випускаються приблизно п’ятого числа кожного місяця і встановлюють тенденцію для цін в Ірані, Кувейті й Іраку, впливаючи на близько 9 млн барелів нафти, що прямує в Азію.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти