У початок

Саудівська Аравія може збільшити видобуток нафти, але хоче нових гарантій безпеки

Саудівська Аравія розглядає можливість нарощування видобутку нафти, яке дало б змогу компенсувати спад виробництва в росії, але має намір пов'язати цей крок із вимогами додаткових гарантій безпеки від США, пише газета The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

Донедавна країна чинила опір закликам Штатів, Великої Британії й інших західних держав щодо збільшення видобутку нафти, попри зростання цін на світовому ринку після початку повномасштабної російської агресії проти України. Останніми тижнями ці перемовини тривали з візитами американських чиновників до Ер-Ріяда.

Саудівська Аравія планує обговорити зростання видобутку під час зустрічі держав ОПЕК+ у четвер, зазначають джерела. Коаліція поступово збільшує виробництво нафти протягом останніх кількох місяців відповідно до узгодженого плану, проте цього недостатньо, щоб стримати ціни на нафту.

рф скоротила видобуток приблизно на 1 млн барелів на добу (б/д) від початку військового вторгнення в Україну, і деякі з держав ОПЕК побоюються, що країні буде важко зберегти поточний рівень видобутку, коли почне діяти європейське ембарго на імпорт нафти і нафтопродуктів.

За даними джерел WSJ, у разі, якщо виробництво сировини в росії і далі знижуватиметься, Саудівська Аравія може прискорити нарощування видобутку. Таке рішення залежатиме від результатів візиту в країну президента США Джо Байдена, якого очікують наприкінці червня, зазначають вони. Байден уперше зустрінеться зі спадкоємним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бен Сальманом.

Ер-Ріяд, а також влада ОАЕ раніше заявляла, що хотіла б посилення гарантій безпеки від США на тлі серії атак з боку єменських хуситів і погроз із боку Ірану, зазначає WSJ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти