У початок

Міненерго Казахстану підтвердило прогноз експорту нафти по КТК на 2022 р. — 55 млн т

Казахстан за підсумками 2022 року планує експортувати за допомогою трубопровідної системи Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) близько 55 млн тонн нафти, що відповідає прогнозу до поломок на терміналі КТК у новоросійську у березні цього року.

«Цього року наш експорт нафти (по КТК — ред.) складе близько 55 млн тонн, потім очікуємо на підвищення обсягу експорту до 60 млн тонн», — заявив міністр енергетики Казахстану Болат Акчулаков на Бакинському енергетичному форумі в четвер, передає «Інтерфакс-Україна».

За словами міністра, всі проблеми, що виникли раніше, з трубопроводом КТК розв'язано, й і «зараз він працює на всі 100%».

Видобуток нафти в республіці 2022 року очікується в районі близько 87 млн тонн, а після 2024 року він може досягти 100 млн тонн. Більшість нафти експортується в країни Європи й Китай.

Як повідомлялося, 23 березня КТК повністю призупинив навантаження нафти на терміналі у зв'язку з виявленими і можливими пошкодженнями виносних причальних пристроїв через несприятливі погодні умови.

28 березня консорціум відновив прийом нафти в систему «Тенгіз-новоросійськ» на мінімальній продуктивності, прокачування нафти в штатному режимі й навантаження з двох ВПУ з трьох було відновлено 23 квітня.

Після інциденту консорціум перестав публікувати щомісячну статистику щодо відвантаження нафти на морському терміналі в новоросійську. Причини відмови від розміщення статданих у компанії коментувати не стали.

КТК — основний експортний маршрут для казахстанської нафти, на неї припадає понад 80% від обсягів, що прокачуються трубопроводом. Потужність магістралі становить 67 млн тонн нафти на рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти