У початок

Саудівська Аравія готується збільшити видобуток нафти

Саудівська Аравія готується збільшити видобуток, щоб повернути собі частку ринку, навіть якщо це означатиме зниження цін, повідомляє Financial Times із посиланням на джерела, знайомі з ситуацією.

Організація країн-експортерів нафти, яку де-факто очолює Ер-Ріяд, разом із союзниками, включаючи росію, разом відомі як ОПЕК+, скорочують видобуток нафти, щоб підтримати ціни.

Однак цього року ціни впали майже на 6% на тлі збільшення пропозиції з боку інших виробників, особливо Сполучених Штатів, а також слабкого зростання попиту в Китаї.

Раніше цього місяця ОПЕК+ погодилася відкласти заплановане збільшення видобутку нафти на жовтень і листопад після того, як ціни на нафту досягли найнижчого рівня за дев'ять місяців, заявивши, що може призупинити або скасувати зростання, якщо це буде необхідно.

Financial Times повідомила, що група має намір збільшити видобуток, як планувалося 1 грудня, навіть якщо це означатиме довший період низьких цін на нафту.

Глобальна порівняльна нафта марки Brent знизилася приблизно на 2,6%, до $71,57, на 07:45 за Гринвічем після звіту.

Управління комунікацій уряду Саудівської Аравії не відразу відповіло на запит про коментар.

Саудівська Аравія вирішила, що не бажає продовжувати поступатися часткою ринку іншим виробникам нафти, і вважає, що у неї достатньо варіантів фінансування, включаючи іноземні резерви й борг, щоб витримати період зниження цін на нафту, повідомляє FT.

Королівство, який є найбільшим у світі експортером нафти, взяло на себе значну частку скорочень видобутку ОПЕК+, зменшивши власний видобуток приблизно на 2 млн барелів на день (б/д) з кінця 2022 року.

Зараз члени ОПЕК+ скорочують видобуток загалом на 5,86 млн б/д, що еквівалентно приблизно 5,7% світового попиту на нафту.

Однак у минулому королівство збільшило виробництво, щоб захистити свою частку ринку.

2020 року Саудівська Аравія й росія вступили у цінову війну, обидві наповнивши світові ринки нафтою після того, як москва відмовилася підтримати рішення ОПЕК суттєвіше скоротити видобуток, щоб упоратися з наслідками пандемії COVID-19.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти