У початок

Saudi Aramco з Exxon підтримують енергоперехід, але на своїх умовах

Глави Saudi Aramco й Exxon Mobil Corp. висловили підтримку глобальному переходу на більш чисті види енергії, у якому нафта продовжить відігравати важливу роль на десятиліття вперед. Вони виступили на панельній дискусії Всесвітнього нафтового конгресу в Калгарі.

Обидва головні виконавчі директори назвали вловлювання й зберігання вуглецю — кліматичне рішення, до якого екологи ставляться скептично, — одним із найкращих способів значного скорочення викидів при спалюванні викопного палива. Вони також заявили, що надто швидке скорочення споживання нафти було б небезпечним, враховуючи зростаючий світовий попит на енергію.

«Незалежно від того, де буде попит, якщо ми не підтримуватимемо певний рівень інвестицій у галузь, зрештою у вас виникне дефіцит пропозиції, що призведе до високих цін», – заявив головний виконавчий директор Exxon Даррен Вудс.

Нафтогазова галузь – природний магніт для критики з боку прихильників чистої енергетики, активістів-екологів і політиків. Але після важкого періоду в розпал пандемії, коли попит і прибуток упали, галузь прийшла в норму на тлі підвищення цін на нафту й газ і виробила загальний підхід: так, зміна клімату реальна і викиди вуглецю необхідно скоротити, але нафта, як і раніше, необхідна для задоволення світового попиту енергію.

Як пише Bloomberg, і Вудс, і генеральний директор Saudi Aramco Амін Насер були оптимістичними щодо перспектив попиту на нафту і зневажливо ставилися до інших прогнозів щодо того, як світ швидко відмовиться від сирої нафти.

Насер сказав, що очікує рекордного споживання на рівні від 103 до 104 млн барелів на день (б/д) у другій половині цього року, а попит зросте до 110 млн на 2030 рік. Це покладає на галузь відповідальність за продовження розробки нових джерел виробництва, а не за скорочення обсягів виробництва, як хочуть захисники навколишнього середовища.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти