У початок

Saudi Aramco й TotalEnergies спільно побудують нафтохімічний комплекс

Аравійська нафтогазова держкомпанія Saudi Aramco і французька TotalEnergies спільно побудують нафтохімічний комплекс у Саудівській Аравії, випливає зі спільної заяви компаній.

«Нафтова компанія Саудівської Аравії (Aramco) і компанія TotalEnergies прийняли остаточне інвестиційне рішення про будівництво нафтохімічного комплексу світового масштабу в Саудівській Аравії», — йдеться у заяві.

Зазначається, що комплекс буде названо Amiral.

У заяві йдеться про те, що комплекс буде інтегрований з існуючим нафтопереробним заводом Satorp, розташованим у Джубайлі на східному узбережжі Саудівської Аравії.

Згідно з заявою, новий комплекс дасть існуючому заводу змогу переробляти побічні гази й нафту, а також етан і газовий бензин, які постачає компанія Aramco, на хімічні продукти з вищою вартістю. Також очікується, що підприємство зможе виробляти 1,65 млн тонн етилену на рік.

За планами компаній, комплекс забезпечуватиме сировиною нові нафтохімічні й спеціальні хімічні заводи, які буде побудовано у промисловій зоні Джубайль, що спричинить додаткові інвестиції обсягом $4 млрд. Із заяви випливає, що комплекс, включаючи прилеглі об'єкти, створить 7 тисяч нових робочих місць і сприятиме розвитку ключових виробничих галузей, таких як виробництво вуглецевих волокон, мастильних матеріалів, бурових розчинів, миючих засобів, харчових добавок, автозапчастин і шин.

Компанії заявляють, що інвестиції в проєкт становитимуть близько 11 млрд доларів США, з яких на частку компаній припадає 4 млрд. Зазначається, що компанія Aramco отримає частку 62,5%, а TotalEnergies — 37,5%. Початок будівництва заплановано на перший квартал 2023 року, а початок комерційної експлуатації – на 2027 рік.

Saudi Aramco — національна нафтогазова компанія Саудівської Аравії, заснована 1933 року. Компанія представлена на трьох основних світових енергетичних ринках: Азії, Європи й Північної Америки. Штат перевищує 70 тисяч чоловік. 

Французька TotalEnergies (колишня Total) — одна з найбільших нафтогазових компаній у світі. Штат співробітників налічує близько 100 тисяч чоловік більш як у 130 країнах.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти