У початок

Saudi Aramco відмовляється від плану збільшення потужностей з видобутку нафти

Saudi Aramco відмовилася від плану збільшення потужностей видобутку нафти в результаті величезного розвороту, який викличе сумніви щодо погляду королівства на майбутній попит на нафту, пише Bloomberg.

Цей несподіваний крок стався після того, як у листопаді найбільший у світі виробник нафти заявив, що «дуже добре» просувається багатомільярдний проєкт зі збільшення потужностей до 13 млн барелів на день до 2027 року, оскільки попит у Китаї з Індією продовжує зростати. Зараз Саудівська Аравія має потужності для 12 млн і видобуває близько 9 млн на день після того, як вона скоротила видобуток у рамках зусиль ОПЕК+, щоб відродити світовий ринок нафти і запобігти надлишку.

Aramco оновить свої вказівки щодо капітальних витрат, коли оголосить річні результати в березні, йдеться в заяві.

«Це найяскравіша ознака того, що королівство зменшує свої очікування щодо зростання світового попиту на нафту в найближчі роки», — сказала Вандана Харі, засновник Vanda Insights із Сингапуру.

Зміна плану позбавить значну частину буфера пропозиції, який трейдери очікували наприкінці цього десятиліття, прогалину, яку іншим буде важко заповнити. Але підтримувати додаткові резервні потужності дорого, особливо тому, що попит на нафту, ймовірно, у майбутньому зменшиться завдяки енергетичному переходу.

У той час як нафта залишається основою економіки, Саудівська Аравія розширює виробництво природного газу, хімікатів і відновлюваних джерел енергії. Ці підприємства, ймовірно, отримають частку грошей, зекономлених від розширення нафтових потужностей, сказало джерело, знайоме з планами уряду країни.

Це також може вивільнити додаткові кошти для уряду. Щедрі дивіденди Aramco стали ще важливішими для спадкоємного принца Мохаммеда бін Салмана, який намагався реалізувати дорогі проєкти, такі як футуристичне місто Неом, купівля відомих футболістів і частки в спортивних лігах, одночасно намагаючись диверсифікувати економіку за рахунок нафти.

Тим часом нафтовий ринок не потребує виробничих потужностей Саудівської Аравії на рівні 13 млн барелів на день (б/д), тому що після того, як Організація країн-експортерів нафти скоротила видобуток, є достатній рівень, зі слів Амріти Сен, директора з досліджень консультантської компанії Energy Aspects Ltd.

«Ми повинні поставити собі питання – протягом якого терміну» Aramco збереже нижчу потужність, сказала вона в ефірі Bloomberg Television.

Aramco також очікує, що до 2030 року буде вивільнено для експорту додатковий 1 млн б/д у результаті ширшого внутрішнього плану королівства з припинення спалювання нафти для виробництва електроенергії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти