У початок

Санкції Євросоюзу вдарять по видобутку нафти в росії – Rystad Energy

росія буде змушена ще більше скоротити видобуток нафти у разі запровадження ембарго на її імпорт у країни Євросоюзу. Про це йдеться у дослідженні незалежної норвезької компанії з енергетичних досліджень і бізнес-аналітики Rystad Energy, повідомляє «Бізнес.Цензор».

За оцінками аналітиків компанії, у разі запровадження заборони на імпорт нафти в ЄС росія буде змушена ще більше скоротити видобуток, оскільки в країні немає сховищ для додаткових обсягів, а можливості переспрямувати цю нафту в Азію обмежено.

«росії потрібен деякий час, щоб переналаштувати свої логістичні ланцюжки і знайти достатньо покупців для своєї нафти за межами Європи і США. Також потрібен деякий час, щоб російська економіка вийшла з-під санкцій і створила додатковий попит на нафту всередині країни. Таким чином, видобуток нафти почне відновлюватися лише у середині 2023 року», – йдеться у повідомленні Rystad Energy.

Водночас у консалтинговій компанії не виключили, що скорочення видобутку нафти може призвести до втрати в рф видобувних потужностей. Аналітики вказують, що зниження обсягів видобутку спричинить зупинку свердловин, і не всі з них вдасться відновити через брак інвестицій і дефіцит імпортних технологій.

«У довгостроковій перспективі видобуток російської нафти на зрілих родовищах скоротиться різкіше, ніж очікувалося до війни, оскільки іноземні технології підвищення нафтовіддачі будуть недоступними для країни», – зазначають у Rystad Energy.

Аналітики припускають, що росія не зможе повернутися до довоєнного рівня видобутку нафти навіть до 2026 року.

Як повідомлялося, за прогнозами російського уряду видобуток нафти в рф 2022 року впаде на 17%, що може стати найбільшим зменшенням видобутку з 1990-х років.

Зазначимо, що раніше підконтрольне міненерго рф  центральне диспетчерське управління паливо-енергетичного комплексу (ЦДУ ПЕК) припинило публікувати статистику про видобуток та експорт нафти на невизначений термін.

Це відбулося після того, як з’явилися перші повідомлення про падіння видобутку нафти в рф через запроваджені санкції.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти