У початок

Саміт COP28 схвалив угоду про відхід від викопного палива до 2050 року

Країни-учасниці кліматичного саміту COP28 у середу схвалили без заперечень підсумковий документ, запропонований Об'єднаними Арабськими Еміратами, яким передбачається відмова від використання викопного палива до 2050 року. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми розробили надійний план дій, щоб зберегти мету обмеження зростання температури в 1,5 градуса за Цельсієм. Це збалансований план, спрямований на скорочення викидів», – заявив голова COP28 султан Ахмед аль-Джабер.

Згідно з планом, країнам слід «відмовитися від використання викопного палива в енергетичних системах справедливим, упорядкованим і рівноправним шляхом та активізувати зусилля у це десятиліття, щоб досягти чистого нульового рівня викидів до 2050 року».

Проте новий проєкт не містить пунктів про зобов'язання поетапної відмови від використання викопного палива, до прийняття яких закликали багато країн, громадських організацій і науковців, зазначають західні ЗМІ.

Проєкт розкритикували за те, що він залишає безліч можливостей для пошуку обхідних шляхів, які можуть дозволити країнам продовжувати розширювати використання викопного палива. Зокрема документ не забороняє використання перехідних видів палива, до яких належить і природний газ, застосування якого також забруднює навколишнє середовище.

Проте член Єврокомісії з боротьби зі зміною клімату Вопке Хукстра заявив, що «вперше за 30 років ми можемо побачити початок кінця використання викопного палива».

«Це дуже значний крок на шляху до досягнення мети обмеження зростання температури 1,5 градуса за Цельсієм», – додав Хукстра.

У середу також було представлено деякі інші документи щодо фінансування, необхідного для допомоги бідним країнам в адаптації до глобального потепління й боротьби із забрудненням навколишнього середовища. За даними агентства Associated Press, багато фінансових питань буде вирішено протягом наступних двох років на конференціях з клімату в Азербайджані й Бразилії.

Попередній план відмови від викопного палива ОАЕ представили 11 грудня, але багато країн розкритикували проєкт за недостатню рішучість.

Хукстра заявив, що пропозицій, викладених у проєкті ОАЕ, «явно недостатньо» і формулювання про поетапну відмову від викопного палива необхідно зробити «сильнішими».

Очікувалося, що саміт COP28 завершиться у вівторок, однак через те, що країнам не вдалося дійти консенсусу, перемовини тривали до ранку середи.

Раніше повідомлялося, що поточний рік вважається другим найспекотнішим в історії після 2016 року. Метеорологи очікують, що щонайменше один рік із наступних п'яти стане рекордно спекотним, а також що середня температура повітря у світі підвищиться на 1,5 градуса. При цьому Паризька угода 2015 року передбачає задачу обмеження зростання загальносвітової температури на Землі позначкою на рівні 1,5 градуса за Цельсієм до 2050 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти