У початок

ЄС запускає перший спільний тендер на закупівлю газу

Близько 77 компаній подали запити на закупівлю загальних 11,6 млрд куб. м газу через перший в історії ЄС тендер на його спільній платформі закупівель газу, метою якого є скорочення витрат на заповнення європейських сховищ через зменшення конкуренції. Про це повідомляє Energy Intelligence.

Тендер, запущений у середу на платформі AggregateEU, призвів до запитів компаній, що охопили менше половини з 24 млрд куб. м, які раніше висловлювали зацікавленість у закупівлях. Однак додаткові тендери проводитимуться на постійній основі, що дозволить закупити більше газу пізніше.

Загалом 101 компанія підписалася на участь у спільній закупівлі газу, включаючи невизначену суміш «центральних покупців» або «агентів», які діятимуть як посередники, допомагаючи компаніям у перемовинах щодо контрактів і транспортуванні газу.

Джерело одного з центральних покупців повідомило Energy Intelligence, що Угорщина подала вимоги щодо попиту приблизно на 5 600 гігават-годин газу (близько 0,6 млрд кубометрів).

Тим часом польська PKN Orlen підтвердила Energy Intelligence, що є серед зареєстрованих і планує «активно брати участь у торгівлі на платформі».

Чеська енергетична компанія CEZ підтвердила, що вже виступила із запитом на газ через перший тендер. Прес-секретар сказав Energy Intelligence, що запит стосувався «значного обсягу газу», але не вказав точних обсягів або те, чи закуповувався газ по трубах, СПГ чи обома варіантами. 

Відомо, що Eni підтримала розробку платформи й має намір узяти участь і оцінити можливості, які вона може запропонувати.

Запити на всій платформі значною мірою схилялися до трубопровідного газу. Європейська комісія заявила, що 8,9 млрд кубометрів із запропонованих 11,6 млрд кубометрів спрямовані на постачання трубопровідного газу, а 2,7 млрд кубометрів – на СПГ.

Величезна кількість запитів на постачання трубопроводами свідчить про те, що обсяги постачатимуться з таких країн, як Норвегія, Алжир та Азербайджан, але також викликає сумніви в зацікавленості постачальників СПГ в участі. Шефчович раніше заявляв, що платформа «пропонує привабливу можливість для американських постачальників СПГ», а в лютому віцепрезидент Європейської комісії головував на зустрічі між газовими компаніями ЄС і американськими постачальниками СПГ.

Міжнародні постачальники мають до 15 травня подати свої пропозиції, щоб задовольнити запити цих покупців.

«Це також можливість для міжнародних постачальників газу розширити базу своїх клієнтів. Це взаємовигідна вправа», — вважає Шефчович.

Повні результати першого тендеру очікуються 17 травня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти