У початок

ЄС виключив російський трубопровідний газ і CПГ зі спільних закупівель

Рада Євросоюзу схвалила газову директиву, згідно з якою росія й білорусь фактично не будуть допущені до участі у механізмі спільних закупівель газу країнами блоку. На механізм, введений у відповідь на розв'язану москвою 2022 року газову війну, припадає 15% газу, що закачується в сховища. Обмеження стосуються як трубопровідного газу, так і скрапленого.

Як повідомляє Reuters, 21 травня Рада ЄС прийняла документи, які встановлюють загальні правила внутрішнього ринку для природного газу, СПГ й водню, а також реформують газове законодавство ЄС. Тепер держави блоку отримали інструмент, який дозволяє обмежити резервування потужностей для російського й білоруського газу там, «де це зачіпає їхні найважливіші безпекові інтереси», повідомила Рада ЄС.

ЄС уже поставив за мету повністю відмовитися від російського газу до 2027 року. Але поки що постачання «газпрому» тривають двома трубопроводами з п'яти, а закупівлі російського СПГ за період розв’язаної росією повномасштабної війни в Україні навіть зросли. У боротьбі з газовою кризою, внаслідок якої ціна на газ у серпні 2022 р. перевищила 340 євро/МВт•год ($3 600 за 1000 кубометрів), Єврокомісія ухвалила програму REPowerEU. Вона зокрема передбачає спільні закупівлі газу європейськими споживачами; це зроблено передусім для того, щоб країни не конкурували одна з одною, збуджуючи котирування, і щоб полегшити доступ до постачання СПГ малим і середнім підприємствам.

2023 року було запущено платформу AggregateEU, де збираються заявки від країн ЄС, що відповідають 15% їхніх потреб у заповненні газосховищ, або приблизно 13,5 млрд кубометрів на рік. На ній із квітня минулого року пройшло вже п'ять короткострокових тендерів і один середньостроковий. На середньостроковому, який відбувся у лютому 2024 року, 19 компаній подали заявки на 34 млрд кубометрів (на термін від 6 місяців до 5 років), а постачальники запропонували 97,4 млрд.

росія в таких тендерах тепер брати участь не зможе: ані «газпром», який через втрату європейського ринку отримав торік чисті збитки вперше за 25 років (а їх обсяг — 629 млрд рублів — став рекордним за три десятиліття історії компанії), ані постачальники СПГ (2023 р. ЄС збільшив закупівлі скрапленого газу в росії на 40% порівняно з «довоєнним» 2021-м).

Згідно з новою директивою Ради Європи, з метою забезпечення енергетичної безпеки ЄС «постачання природного газу з російської федерації чи білорусі, а також постачання СПГ з об'єктів, розташованих у російській федерації чи білорусі, не повинні пропонуватися через механізм агрегування попиту й спільних закупівель природного газу до 31 грудня 2025 р.».

Єврокомісія може й надалі тимчасово виключати закупівлі газу з цих двох країн — на період до одного року, йдеться у документі. Постачальники газу у рамках механізму повинні будуть надати документи, які підтверджують, що паливо, яке вони пропонують, не пов'язане з росією й білоруссю.

Крім того, оскільки росія вже показала, що готова використовувати енергоресурси як зброю, її не можна допускати і на ринок водневого палива, що формується в ЄС. Тому Єврокомісія має мати можливість обмежувати її участь у його роботі, вирішила Рада ЄС.

«Ми пережили дві зими без значних труднощів, принаймні щодо безпеки постачання, — заявив представник Єврокомісії Ерік Мамер, коментуючи затверджену Радою ЄС реформу. — І ми зуміли скоротити споживання енергії, змогли диверсифікувати енергопостачання, особливо газу».

ЄС закінчив минулий опалювальний сезон із рекордними запасами у сховищах. Нині їх заповнено на 67,2%; мета — мати 90% на початок листопада, але, за оцінками аналітиків, її можна досягти вже влітку. На торгах 21 травня газ (ф'ючерс Dutch TTF) коштує близько 33 євро/МВт•год ($380 за 1000 кубометрів).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти