У початок

ЄС продовжує скорочувати залежність від російського газу – Сімсон

Рада ЄС з енергетики, що відбулася у понеділок у Люксембурзі, дозволила розглянути готовність Євросоюзу до зими й безпеку енергопостачання, заявила член Єврокомісії (ЄК) з енергетики Кадрі Сімсон.

Вона повідомила на підсумковій прес-конференції, що триває реалізація програми ЄС із забезпечення енергетичної незалежності REPowerEU і «триває скорочення постачань російського газу».

«Ринок СПГ продовжує заповнювати більшу частину дефіциту, що утворився внаслідок скорочення трубопровідних потоків з росії. російський імпорт СПГ залишається обмеженим, і згодом з'явиться більше можливостей для подальшого скорочення», – сказала єврокомісар.

Вона вітала «ініціативи різних урядів, які закликають їхні компанії не підписувати жодних нових контрактів на російський СПГ».

Сімсон проінформувала міністрів енергетики країн ЄС про підсумки першого тендеру щодо інструменту спільних закупівель газу AggregateEU, який зібрав пропозиції на 11,6 млрд куб. м у європейських точках доставки.

Представник ЄК дала позитивну оцінку заходам ЄС зі скоординованого скорочення попиту на газ. «З серпня минулого року до березня цього року ми заощадили 53 млрд куб. м, – продовжила Сімсон. – Під головуванням Швеції (у Раді ЄС – ред.) ми дуже швидко продовжили мету зі скорочення попиту на газ до березня 2024 року. Це допоможе нам заощадити додатково 60 млрд куб. м природного газу».

Єврокомісар також наголосила, що запаси газу в сховищах перебувають на рекордно високому рівні – 72%. «Ми перебуваємо на шляху до досягнення мети  у 90% задовго до листопада», – додала вона.

Сімсон зазначила «загальну думку (членів Ради ЄС – ред.), що політика, узгоджена торік, була необхідна для розрядки на ринках і стримування волатильності цін на газ».

«Ми бачимо, що останнім часом ринки демонструють деяку волатильність, і це має нагадати нам про потребу зберігати пильність, оскільки глобальний баланс попиту й пропозиції залишається дуже напруженим. Ось чому прискорення розгортання відновлюваних джерел енергії так важливе для енергетичної безпеки Європи», – наголосила єврокомісар з енергетики.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти