У початок

ЄС не проситиме Україну продовжувати угоду про транзит газу з рф

Євросоюз не має наміру вимагати від України продовжити контракт на транзит російського газу, повідомив представник Єврокомісії (ЄК) Тім Макфі на прес-конференції у Брюсселі. Поточний контракт між Україною й росією спливає 2025 року.

«Як ви знаєте, Україна має угоду про транзит російського газу, яка закінчується до кінця року. І ми ясно дали зрозуміти, що не підштовхуватимемо Україну до продовження цієї угоди», — сказав Макфі.

На конференції офіційний представник Єврокомісії Ерік Мамер заявив, що Європейський Союз досі отримує 15% газу з росії. При цьому він наголосив, що європейські країни «більше не зазнають колишнього тиску».

Договір на транзит російського газу через Україну підписано 30 грудня 2019 між «Нафтогазом Україною» й «газпромом». Він передбачає прокачування 225 млрд куб. м газу, із них 65 млрд куб. м 2020-го і по 40 млрд куб. м — протягом наступних чотирьох років. Договір спливає 31 грудня 2024 року.

У січні уряд України заявив, що не має наміру продовжувати домовленості з росією. Пізніше цю позицію оголосило Міненерго України. Глава «Нафтогазу України» Олексій Чернишов пояснював, що причина, через яку компанія продовжила транзитну угоду з росією, полягає в необхідності задовольнити європейський попит у біоресурсі «і залишатися надійним партнером».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти