У початок

Потоки російської нафти зростають — Bloomberg

російський експорт сирої нафти зріс за тиждень до 19 травня, оскільки москва готується замінити обмеження постачань за кордон на обмеження видобутку, якому віддають перевагу її партнери з ОПЕК+. Про це повідомляє Bloomberg.

Мета російського експорту на цей місяць більш поступлива, ніж у квітні, оскільки кремль відходить від обмежень на закордонні постачання й переходить до суттєвіших скорочень виробництва, які вирівняють його з аналогами наступного місяця. Міністри нафти ОПЕК+ мають зібратися 1 червня для обговорення політики видобутку, і очікується, що росія разом з кількома іншими членами групи вирішить, чи продовжувати додаткові добровільні скорочення видобутку на ІІІ квартал.

Танкери «тіньового» флоту, створеного за допомогою проксі-компаній, щоб обійти обмеження G7 на судноплавні послуги, були залучені в щонайменше 50 випадках після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року, що спричинило обмеження, зокрема пожежі, відмови двигунів, зіткнення й розливи нафти.

Перший підсанкційний російський танкер, який завантажує сиру нафту після того, як був внесений у список, зараз проходить через Малаккську протоку. SCF Primorye, яку США в жовтні назвали порушенням цінового ліміту G7, завантажила Urals у новоросійську на Чорному морі наприкінці квітня і зараз вказує пункт призначення в Сингапур. Швидше за все, він прямує до Китаю, чиї порти більш охоче, ніж будь-які інші, приймати судна, що належать особам, які потрапили під санкції.

Якщо він зможе без проблем розвантажувати свій вантаж, це може відкрити шлях для повернення до роботи інших танкерів, які потрапили під санкції, що належить контрольованому державою ПАТ «совкомфлот». Досі жоден інший підсанкційний танкер «совкомфлоту» не завантажував нафту.

Компанія перейменувала й змінила прапор принаймні 10 із 21 корабля, які були внесені до списку Міністерства фінансів США за порушення обмеження ціни, можливо, з наміром відмежувати їх від санкцій.

Загалом 31 танкер завантажив 23,7 млн барелів російської сирої нафти за тиждень до 19 травня, свідчать дані відстеження руху суден і звіти портових агентів. Це приблизно на 1,01 млн барелів більше, ніж минулого тижня.

Потоки морської нафти в росії за тиждень до 19 травня зросли приблизно на 140 тис. барелів на день (б/д), до 3,39 млн з 3,24 млн за тиждень до 12 травня. Навпаки, менш мінливий середній показник за чотири тижні знизився приблизно на 40 тис. б/д, до 3,43 млн.

Збільшення тижневих показників було зумовлене збільшенням обсягів відправлень з балтійського порту «приморськ» і арктичних терміналів у мурманську, які були частково компенсовані меншою кількістю відправлень із тихоокеанських портів «козьміно» й «пригородне».

Цього року постачання сирої нафти перевищують середній показник 2023 року приблизно на 20 тис. б/д.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти