У початок

ЄС не бачить потреби продовжувати угоду про транзит російського газу через Україну

Європейський Союз не бачить потреби продовжувати угоду про транспортування російського газу в Європу через Україну перед запланованим закінченням терміну дії контракту наприкінці року, заявила глава ЄС з енергетичної політики.

Як повідомляє Reuters, комісар з питань енергетики Кадрі Сімсон сказала, що аналіз ЄС показав, що країни, які обслуговуються маршрутом транзиту газу, включаючи Австрію, Італію й Словаччину, зможуть отримати альтернативні джерела постачань.

«Ми не зацікавлені в продовженні тристоронньої угоди про транзит газу з росією, яка закінчується під кінець цього року», — сказала Сімсон на засіданні комітету Європарламенту.

«Виходячи з нашої попередньої аналітики, є альтернативні рішення для постачання цим країнам, які все ще отримують частину газу через український маршрут», — сказала вона.

Європа намагається позбутися імпорту російського газу після того, як росія скоротила постачання газу в Європу після повномасштабного вторгнення рф в Україну у лютому 2022 року.

За даними S&P Global Commodity Insights, Європа отримує близько 12 млрд кубометрів газу на рік через Україну. До великої війни в Україні росія постачала в Європу 155 млрд кубометрів газу на рік.

Аналітики стверджують, що припинення транзитної угоди через Україну може призвести до незначного підвищення цін на газ у Європі, але не зашкодить загальній енергетичній безпеці Європи.

Країни ЄС інвестували значні кошти в скраплений природний газ (СПГ) і відновлювані джерела енергії, щоб замінити постачання з москви. Різке падіння попиту на газ, частково спричинене слабкою промисловою активністю, також допомогло.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти