У початок

ЄС намагається вийти з глухого кута в питанні обмеження ціни на газ – Reuters

Міністри енергетики Європейського Союзу збираються у вівторок, 13 грудня, у Брюсселі, щоб спробувати домовитися про обмеження цін на газ для всього блоку після місяців безвихідних перемовин щодо того, чи послабить цей захід енергетичну кризу в Європі.

Після тижнів внутрішньої боротьби між країнами минулого місяця Європейська комісія запропонувала встановити обмеження ціни – остання відповідь ЄС на енергетичну кризу, спричинену скороченням росією постачань газу в Європу цього року, що призвело до різких стрибків цін, – але угод 27 державам-членам досягти не вдалося.

«Європейські громадяни перебувають у агонії, європейські підприємства закриваються, а Європа марно дискутує», – заявив у вівторок міністр енергетики Греції Константінос Скрекас, закликаючи до швидкої угоди щодо обмеження.

Греція та інші країни, включаючи Бельгію, Польщу й Італію, стверджують, що обмеження потрібне, щоб захистити їхні економіки від високих цін на енергоносії, тоді як Німеччина, Нідерланди й Австрія побоюються, що це може переспрямувати вкрай необхідні газові вантажі з Європи.

«Напевно, жодна держава-член не задоволена пропозицією, яку ми обговорюємо», — сказав один високопоставлений дипломат ЄС, який описав обмеження ціни на газ як «один із найскладніших документів, які тільки можна собі уявити».

Інші дипломати сказали, що не впевнені, чи досягнуть угоди. Одним із варіантів може бути ескалація перемовин до зустрічі лідерів країн ЄС у четвер, а потім повторна спроба, щоб міністри затвердили обмеження ціни наступного тижня.

Як пояснює видання, будь-яка угода може ґрунтуватися на технічних деталях, включаючи те, наскільки високим є ліміт ціни, до яких газових контрактів він застосовується, а також гарантії, такі як можливість ЄС негайно призупинити обмеження, якщо це матиме непередбачені наслідки.

У пошуках компромісу Чеська Республіка, яка головує в ЄС, розробила нову пропозицію, згідно з якою буде встановлено обмеження, якщо ціни перевищать діапазон 200-220 євро за мегават-годину протягом трьох-п’яти днів за контрактом на перший місяць у газовий хаб Dutch Title Transfer Facility, а також будуть на 35 євро вищими за базову ціну, засновану на існуючих оцінках цін на скраплений природний газ (СПГ).

Це нижче від граничної ціни в 275 євро/МВт•год, запропонованої Європейською комісією. Попередній компроміс включав ліміт у 220 євро/МВт•год, але дюжина країн, включаючи Грецію й Італію, попросили, щоб він був ще нижчим.

Табори країн, які виступають «за» і «проти» обмеження, можуть мати достатньо голосів, щоб заблокувати угоду. Потенційно вирішальною країною є Франція, яка спочатку підтримала ліміт цін, але минулого тижня висловила стурбованість потенційними наслідками на фінансових ринках, заявили троє дипломатів із країн ЄС.

Французький міністр екологічного розвитку Агнес Паньє-Рунаше заявила у вівторок, що головною метою обмеження цін буде «забезпечення стабільності фінансових ринків».

Минулого тижня Міжконтинентальна біржа (ICE.N) попередила, що пропозиція ЄС може підвищити ціни на газ , а Європейський центральний банк заявив, що це може поставити під загрозу фінансову стабільність.

Цього року ЄС уже погодив низку надзвичайних енергетичних заходів, включаючи вимоги щодо зберігання газу. Але обмеження може вирішити долю інших стратегій, включаючи швидшу видачу дозволів для проєктів у сфері відновлюваної енергетики, після того, як минулого місяця країни вирішили відмовити в схваленні без попередньої угоди обмеження ціни на газ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти