У початок

ЄС може швидше відмовитися від російських нафти й газу через шантаж росії – прем'єрка Литви

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте сподівається, що економічний шантаж росії в питанні зупинення постачання газу в Польщу й Болгарію спонукає Європейський Союз швидше відмовитись від російських нафти й газу. Про це з посиланням на портал Delfi пише «ЄП».

«Я б хотіла вірити. Все ж таки є такі країни, як Литва, які можуть досить легко це реалізувати, тому що ми давно готувалися до цього в газовій сфері, і в нас є альтернативи. І наша нафтова компанія (Orlen Lietuva – ред.) теж давно готувалася і може ухвалити подібне рішення», – сказала Шимоніте.

Та, з її слів, на жаль, не завжди в Європі такі рішення можуть бути прийняті швидко, проте «цілком можливо, що росія спровокує дуже швидке прийняття цих рішень. І тоді питання буде просто закрито».

Глава литовського уряду зазначає, Європейська Комісія не вперше цікавиться литовським досвідом у цій галузі.

«Нагадаю, що для альтернативи постачанням газу була сильна політична воля, яка полягала в тому, що ми маємо зробити все можливе, щоб знизити нашу залежність від росії. Тоді це було швидше питання цінового шантажу, зараз це питання елементарних постачань», – сказала Шимоніте, повідомивши, що Литва, яка більше не купує російського газу, безпосередньо не постраждає від дій росії.

«Можливий непрямий ефект полягає в тому, що все більше й більше країн відмовляться від російського газу, й конкуренція на ринку скрапленого газу стане вищою. Та я вже розглядала це як ризик, який рано чи пізно настане, на який Європа повинна піти, якщо хоче відключитися від цього ненадійного постачальника», – сказала вона. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти