У початок

ЄС хоче запровадити стелю цін на нафту з росії найближчими тижнями – Bloomberg

Держави-члени Євросоюзу прагнуть протягом кількох тижнів укласти угоду, яка встановила б стелю цін на російську нафту, після оголошення в росії часткової мобілізації, передає агентство Bloomberg із посиланням на джерела.

Зі слів джерел, попри нові зусилля Єврокомісії і деяких держав-членів, цей план має багато перешкод, і не факт, що буде досягнуто позитивного результату.

«Держави-члени Євросоюзу прагнуть протягом кількох тижнів укласти політичну угоду, яка б наклала верхню межу цін на російську нафту. Зі слів людей, знайомих із цим питанням, це зусилля набрало обертів після того, як президент (росії — ред.) владімір путін оголосив «часткову мобілізацію»... і, ймовірно, стане частиною нового пакету санкцій, які буде запропоновано Єврокомісією», – передає агентство.

Зазначається, що представники держав-членів зустрінуться з комісією на вихідних для обговорення нових санкцій, які, крім стелі цін, можуть включати нові обмеження щодо окремих осіб і секторів, таких як технології й предмети розкоші.

Як заявили джерела, багато деталей ще доведеться залагодити, зокрема те, на якому рівні встановити стелю цін.

Зі слів джерел, представники національних урядів у Брюсселі прагнутимуть досягти попередньої угоди щодо стелі цін перед неформальною зустріччю лідерів ЄС у Празі 6 жовтня.

Одне з джерел зазначило, що країни ЄС, які отримали пільги на нафту, що надходить їх трубопроводами, захочуть переконатися, що вони залишаться недоторканими, а країни, що імпортують морем, можуть спробувати пов'язати межу цін з ембарго на морські постачання. Зі слів джерела, такі країни, як Греція, Кіпр і Мальта можуть спробувати захистити свої галузі від цих заходів.

Після початку повномасштабної війни, розв'язаної росією проти України, Захід посилив санкційний тиск на росію, що призвело до зростання цін на електроенергію, паливо і продукти харчування в Європі й США. Президент рф владімір путін заявляв, що політика стримування й ослаблення росії — це довгострокова стратегія Заходу, а санкції завдали серйозного удару по всій світовій економіці. З його слів, основна мета Заходу – погіршити життя мільйонів людей.

У росії указом президента з 21 вересня оголошено часткову мобілізацію. За словами міністра оборони сєргєя шойгу, вона потрібна для контролю лінії зіткнення завдовжки тисячу кілометрів і «звільнених» територій в Україні. Під час мобілізації буде призвано загалом 300 тисяч резервістів, це трохи більше ніж 1% від загального мобілізаційного ресурсу рф. Міністр оборони рф додав, що про мобілізацію студентів вузів не йдеться і не йтиметься. Також не підлягають мобілізації й направленню в Україну ті, хто зараз служить за призовом.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти