У початок

ЄС домовився з Норвегією про збільшення постачання газу

Віцепрезидент Європейської комісії Франс Тіммерманс, єврокомісар з питань енергії Кадрі Сімсон і міністр нафти і енергетики Норвегії Тер’є Аасланд домовилися про посилення співпраці у сфері енергетики. Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії, передає Європейська правда.

Сторони домовилися про «посилення співпраці для забезпечення додаткових короткотермінових і довготермінових постачань газу з Норвегії, розв’язання проблеми високих цін на енергоносії і розвитку довгострокової співпраці у сфері відновлюваної енергетики».

Зазначається, що Норвегія – найбільший виробник нафти і газу в Європі, і на неї припадає близько чверті постачань газу в Європейський Союз. Європейський енергетичний ринок – ключовий ринок збуту норвезьких енергоносіїв.

ЄС також підкреслив, що за останні 50 років Норвегія зарекомендувала себе надійним постачальником нафти і газу, а сторони мають спільний інтерес у забезпеченні впорядкованого функціонування ринку.

Конкретні умови щодо збільшення постачання газу з Норвегії в ЄС має бути вирішено пізніше.

Раніше виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (IEA, МЕА) Фатіх Біроль заявив, що європейські країни повинні підготуватися до «повного припинення» постачання російського газу напередодні зими. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти