У початок

Різдвяні вихідні змушують компанії коригувати графіки відвантажень LPG

У Польщі й країнах Балтії ціни на скраплений газ, що продається в Україну, продовжують зменшуватись. Проте трейдери зазначають, що попит з боку українських імпортерів залишається стабільним. На Балканах і чорноморському узбережжі газу побільшало, але через високі ціни й повільні відвантаження українські покупці не поспішають укладати нових угод.

Напередодні різдвяних свят у Польщі зберігається стійкий попит на скраплений газ з боку українських покупців. Компанії намагаються організувати відвантаження у будні дні, тому що під час довгих вихідних деякі термінали не здійснюватимуть логістичних операцій. «З Сокулки не буде наливу 3-4 дні, також повідомлять про певні обмеження відвантажень з Малашевичів», — розповів еnkorr імпортер з Києва. Крім того, деякі водії відмовляються виходити у рейс під час різдвяних вихідних, що змушує компанії коригувати графіки постачань.

Цього тижня було укладено кілька угод на відвантаження ПБТ автомобільним транспортом з польських терміналів. З урахуванням вартості доставки до українського кордону ціновий діапазон зменшився до $828-872/т, це на $8-27 менше, ніж минулого тижня. Проте газ, що продається в Україну, дешевшає повільно, вважають учасники ринку.

«Темпи здешевлення російського газу протягом останніх кількох тижнів були вищими, ніж у європейського чи американського продукту. Але через те, що українські імпортери прагнуть не купувати продукту з росії, для України газ здешевшав не так сильно, як у середньому в Польщі», — коментує цінові тенденції один із польських трейдерів.

У країнах Балтії вартість газу цього тижня також зменшилася. З латвійських терміналів ПБТ відвантажувався за $630-650/т, з литовських — за $670-690/т, що з урахуванням доставки до українського кордону становить $815-840/т.

Ціни на залізничні партії цього тижня не зазнали змін і становлять $901-922/т на умовах DAP Ізов і DAP Ягодин. Учасники ринку повідомляють, що цього тижня пропонуються залізничні обсяги казахстанського ПБТ з постачанням у січні за €895-905/т на умовах DAP Ізов, але перемовини тривають, тому що ціна не влаштовує покупців.

У Румунії спостерігається збільшення обсягів пропозиції газу. Нагадаємо, минулого тижня в Галац прибуло три танкери, які доставили приблизно 12 тис. тонн газу. Проте відомо, що окремі компанії відмовилися від обсягів через те, що на момент прибуття продукту в порт ціна на нього була непрохідною. Останні угоди на відвантаження газу з Галацу укладались на рівні $880-890/т. Але нові партії продукту пропонуються вже за $850-860, повідомляє один з імпортерів. В Мангалії ціновий рівень ПБТ не змінився й становить $805-810/т. Учасники ринку припускають, що у січні газ у регіоні може здешевшати на $10-20 через зменшення контрактних цін Sonatrach.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти