У початок

Ринок СВГ: ціни знизилися разом із постачаннями

Також є російською мовою

Імпорт автогазу в Україну за 1-5 грудня становив 12,4 тис. т, що у 2,1 раза менше порівняно з аналогічним періодом листопада. Про це повідомили у Консалтинговій групі «А-95».

Постачання скоротилися від усіх виробників.

Відвантаження LPG в Україну за 1-5 числа, тис. т

Виробник

Листопад

Грудень

Тенгізшевройл

6,9

2,5

Білоруснафта

4,2

3,2

Роснафта

4,2

0

БНК

3,2

0,9

Лукойл

2,3

0,9

Сургутнафтогаз

1,9

0

За словами трейдерів, зниження відвантажень було очікуваним. Так, на початок листопада перейшов великий обсяг жовтневих постачань «Роснафти». Скорочення постачання ТШО трейдери пояснюють нерівномірним графіком відвантажень. «Ми намагалися вибрати більшість обсягів у першій половині місяця, у третій декаді відвантажень практично не було», – пояснив один із великих імпортерів ресурсу ТШО. На його думку, на тлі очікуваного падіння цін трейдери скоротили закупівлю наприкінці листопада до мінімуму.

Учасники ринку зазначають, що великі постачання у листопаді створили відчутний запас, проте через скорочення закупівель до кінця місяця залишки на ринку почали скорочуватися. Також трейдери зазначають, що обмежений доступ до російського спотового ресурсу створює передумови ситуативного дефіциту в середині місяця. «У нас є цікаві пропозиції з Казахстану, проте додаткових дозволів на транзит своєю територією не дає РФ, пробуємо шукати інші варіанти», – повідомив імпортер газу з південного регіону.

За словами іншого трейдера, ціни на російський газ знижуватись не поспішають. «Кажуть, на торговому майданчику Argus були угоди, але ціна далеко не солодка, близько $700/т», – зазначив продавець.

Учасники українського ринку прогнозують, що через ресурсну напруженість падіння цін на газ у країні може сповільнитися найближчим часом.

На ресурсну напругу вже відреагували ціни на кордоні. Трейдери повідомляють, що котирування Argus daf Ukraine припинило падіння і зросло на $5, до $680/т. Водночас падіння польського індексу триває, і різниця з українським котируванням становить уже $80/т. Спред, що розтягнувся, вже викликав невелике зростання постачань із Польщі. Найближчим часом до тренду можуть долучитися невеликі постачальники з інших країн Східної Європи.

Утім, знизити ресурсну напругу може очікуване поновлення постачання в Україну газу «Роснафти». Як відомо, компанія оформила дозвіл МЕРТ РФ на постачання близько 20 тис. т на адресу трейдера SNEL. Водночас, за наявною інформацією, на сьогоднішній день усе ще відсутні залізничні плани на відправлення цього ресурсу в Україну. «Навіть якщо сьогодні РЗ дасть квоту, цей газ приїде в Україну не раніше третьої декади грудня, до того розраховувати на нього не варто», – вважає керівник відділу закупівлі компанії-великого імпортера LPG.

Як повідомляв enkorr, на вчорашніх торгах компанія Geo Alliance продала СВГ за 30 060 грн/т, що на 1 140 грн/т нижче за ціну минулих торгів, які відбулися 1 грудня. Regal Petroleum реалізував продукт за 30 040 (-60 грн/т порівняно з ціною минулих торгів від 2 грудня).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти