У початок

Румунія значно збільшить імпорт неросійського ДП після заборони ЄС

У Румунії достатньо бензину власного виробництва, проте для покриття потреб внутрішнього ринку у дизпальному країні доведеться знайти приблизно 1,7 млн тонн із зовнішніх джерел, повідомляє видання Stirile Pro TV.

Міністр енергетики Румунії запевняє, що проблем із постачанням не буде, адже великі компанії вже знайшли імпортні альтернативи.

Країни Євросоюзу більше не можуть завозити морем російські нафтопродукти — тобто бензин і дизельне пальне — завдяки ембарго, що набуло чинності.

«Румунія, з того, що вона переробляє, з власних нафтопереробних заводів, не може покрити своїх потреб у дизелі. Я думаю, що Румунія вже згладила це альтернативне постачання сирої нафти і навіть нафтопродуктів, тому що у нас є Болгарія, Туреччина, звідки ми можемо імпортувати», — вважає Євген Гусилов, фахівець з питань енергетики.

2022 року три румунські НПЗ, які також експортують, переробили майже 10 млн тонн сирої нафти, з яких 7 млн було імпортовано. З росії надійшло 2,5 млн. 

Нафтопереробний завод Petromidia, що належить Казахстану, переробляє нафту лише з Казахстану й має переробні потужності 5,5 млн тонн.

Petrobrazi, підконтрольна OMV Petrom, потужністю 4,5 млн тонн забезпечила дві третини необхідного обсягу румунською нафтою, а решта імпортується з Індії, Близького Сходу й Середземного моря. Торік вона імпортувала 500 тис. тонн дизпального не з російських джерел.

У разі Petrotel, що належить росіянам з «лукойлу», фахівці кажуть, завод перероблятиме казахстанську нафту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти