У початок

Румунія забезпечить постачання азербайджанського газу

Азербайджанський державний оператор Socar постачатиме румунському державному виробнику нафти і газу Romgaz обсяги в період з 1 квітня 2023 року по 31 березня 2024 року, повідомляє Upstream Online.

Укладення угоди стало можливим у жовтні минулого року, коли інтерконнектор Греція–Болгарія (ICGB) був успішно введений в експлуатацію, що з’єднує газопровідну мережу Болгарії з Трансадріатичним газопроводом (TAP), який транспортує газ, що надходить в Туреччину з Азербайджану, і транспортує його далі через Грецію й Албанію в Італію.

Оскільки торік російський газовий гігант «газпром» скоротив постачання трубопровідного газу в Європу, Україну і до її сусідів Молдови й Румунії, ICGB відкрив можливі альтернативи для цих країн, щоб допомогти зменшити їхню залежність від російських обсягів.

За даними ICGB, з жовтня по грудень минулого року через інтерконнектор, пропускна спроможність якого становить 3 млрд куб. м газу на рік, було спрямовано близько 464 млн куб. м газу.

Зі слів оператора, до кінця 2022 року було заброньовано близько 94% потужностей трубопроводу IGB, 11 постачальників підписали договори на транспортування.

Роль Румунії як регіонального газового транзитного вузла ставала дедалі важливішою після того, як «газпром» переорієнтувався на Туреччину, спрямовуючи російські обсяги через Чорне море до трубопроводу «Турецький потік».

Раніше «газпром» використовував свій традиційний маршрут для транспортування газу в Україну, Молдову, Румунію й Болгарію.

Однак після того, як ICGB запрацював, Румунія тепер може постачати імпортований і місцевий газ далі в Молдову й Україну.

Румунія сподівається, що її внутрішній видобуток газу перевищить споживання країни після запуску Neptun Deep, що експлуатується OMV Petrom, головного шельфового проєкту країни в Чорному морі.

«Оскільки [інвестиційне рішення щодо Neptun Deep] залишилося лише кілька місяців, ми тепер ближче, ніж будь-коли, до початку цього проєкту», — сказала виконавчий директор OMV Petrom Крістіна Верчер під час телефонної розмови минулого тижня, повідомляє Reuters.

Neptun Deep містить оцінені видобуті запаси газу від 42 млрд до 84 млрд куб. м і перебуває у ліцензійній зоні площею 7 500 квадратних кілометрів на глибині води до 1 700 метрів.

За даними материнської компанії OMV Petrom, австрійського виробника нафти й газу OMV, проєкт може досягти плато видобутку близько 140 тис. барелів нафтового еквівалента на день (а пікова потужність видобутку газу оцінюється в 8 млрд кубометрів на рік), цього буде достатньо для Румунії, щоб задовольнити внутрішній попит і стати чистим експортером на європейські ринки.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти