У початок

Рішення щодо акцизів потрібно ухвалювати — Андрій Герус

Повернення акцизу на пальне має важливе значення для наповнення держбюджету й будівництва дорожньої інфраструктури. Про це в інтерв’ю «Бизнес.Цензор» заявив голова Комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус.

«Якщо у нас реалізація пального буде без акцизів, то з часом в Україні не буде нормальних доріг. Можна критикувати «Велике будівництво», можна підтримувати, але краще, щоб у нас було будівництво і ремонт доріг. Дороги самі собою в Україні не з'являться, — зазначив він. — Останнім часом я їздив на схід України і можу порівняти. Наприклад, взяти дорогу Київ-Харків і Полтава-Лозова-Краматорськ. Такою дорогою більше їхати не хочеться, це катастрофа».

Разом із цим він зазначив, що повернення акцизів в запропонованих урядом пропорціях (на всі види пального — 100 євро за тисячу літрів — ek.) не матиме значного впливу на цінову ситуацію.

«Акцизи підібрані більш-менш коректно», — зазначив він.

«На скраплений газ зростання ціни мабуть буде. А для дизелю й бензину ефект буде меншим, бо зараз дешевшають нафтопродукти в ЄС, якщо курс гривні залишається стабільним, то ефект може бути мінімальним і непомітним», — каже нардеп.

Нагадаємо, Верховна Рада 15 березня 2022 року ухвалила закон №7137-д, яким передбачила нульову ставку акцизу на бензин, дизельне пальне й скраплений газ і зменшення ПДВ з 20-ти до 7%.

Через п’ять місяців уряд вніс у Верховну Раду законопроєкт про скасування пільгового оподаткування на пальне, який було зареєстровано на сайті парламенту 14 серпня.

Урядовим документом пропонується запровадити уніфіковану ставку акцизу для всіх видів пального (бензини моторні, важкі дистиляти й інші нафтопродукти, скраплений газ, бутан, ізобутан) обсягом 100,00 євро за 1000 л. Разом із тим уряд пропонує залишити пільговий ПДВ на пальне, який наразі складає 7% замість 20%.

На думку директора Консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, після повернення акцизу ціни на нафтопродукти на АЗС залишаться на поточному рівні. Таку ж думку висловив і Олександр Кубраков, міністр інфраструктури України (Мінінфраструктури ініціювало подання законопроєкту).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти