У початок

Розширення НПЗ у Саудівській Аравії і Кувейті полегшить дизельну кризу

Близький Схід міг би полегшити глобальну кризу постачання дизельного палива завдяки розширенню нафтопереробних потужностей наступного року, пише Bloomberg.

Зазначається, що ціни на бензин і дизельне пальне цього року рекордно зросли в країнах, включаючи США і Великобританію, оскільки переробники намагаються компенсувати втрати російської сирої нафти й інших нафтопродуктів.

Згідно з оцінками Міжнародного енергетичного агентства, нафтопереробні підприємства на Близькому Сході перероблятимуть 8,8 млн барелів сирої нафти 2023 року. Це приблизно на 1 млн барелів на день вище рівня 2019 року, що приблизно компенсує кількість, яку Європа втратить за цей період.

«Стартапи» на Близькому Сході є єдиним значним додатковим джерелом постачання продукції цього року, яке стає дедалі важливішим через обмежені глобальні нафтопереробні потужності», — сказав Джордж Дікс, аналітик Energy Aspects Ltd.

З його слів, основний вплив на нафтові ринки матиме дизельне паливо і мазут із низьким вмістом сірки, а завод Al-Zour у Кувейті орієнтований саме на нього.

Комплекс заводів Al-Zour дозволяє переробляти 615 тис. барелів нафти на добу. На повну потужність він має працювати вже у третьому кварталі цього року. Завод Jazan, яким керує Saudi Aramco отримав перші партії ULSD у травні 2022 року. Після виходу заводу на повну потужність він зможе виробляти до 200 тис. барелів дизпального на день.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти