У початок

Роздрібні ціни мають потенціал для зростання

Ціна на нафтопродукти у роздробі мають потенціал для подальшого зростання, оскільки їхня динаміка значно відстає від темпів зростання гуртових цін. Такі висновки зробили у Консалтинговій групі «А-95» за результатами дослідження тенденцій ринку у червні-серпні 2023 року.

Ключовим чинником зростання стало поновлення з 1 липня ставок «паливних» податків, які діяли до повномасштабного вторгнення росії на територію України. Крім того, упродовж вказаного періоду зростали світові, тобто закупівельні ціни на нафтопродукти.

Згідно з ціновим моніторингом групи, з початку зростання 14 червня станом на 17 серпня гуртові ціни на бензин А-95 зросли на 13,25 грн/л (з 34,25 до 47 грн/л), на дизпальне – на 13 грн/л (з 33,50 до 46,50 грн/л).

За розрахунками експертів Консалтингової групи «А-95», таке зростання гуртового ринку повністю відповідає чинникам, які його викликали. Так, податкове навантаження на бензин збільшилось приблизно на 11 грн/л, митна вартість за вказаний період зросла на $82/т, або на 2,7 грн/л (з ПДВ), відповідно загальне збільшення собівартості склало 13,7 грн/л.

Для дизпального податкове навантаження зросло на 7,5 грн/л, а митна вартість – на $150/т, або 5,5 грн/л. Тобто сумарно на 13 грн/л, що повністю відповідає динаміці зростання гуртових цін.

«Через фактичну відсутність запасів гуртовий ринок оперативно реагує на зміну кон’юнктури, визначаючи майбутній трек роздрібних цін, які змінюються повільніше», — відзначають в «А-95».

За двомісячний період роздрібні ціни на бензин зросли на 7,55 грн/л (до 52,34 грн/л), на дизпальне — на 8,55 грн/л (до 51,87 грн/л).

Таким чином, спред між роздрібними й гуртовими цінами на бензин А-95 на 17 серпня становив 5,34 грн/л, на ДП – 5,62 грн/л.

«Спред між гуртом і роздробом протягом січня-травня 2023 року становив 9,7-9,8 грн/л, тобто поточні показники майже удвічі менші. Це вказує на високу ймовірність подальшого зростання роздрібних цін», — зазначають експерти «А-95», додаючи, що для мереж економсегменту поточний рівень роздрібної націнки означає фактично безприбуткову діяльність.

«Аналогічну картину, коли розрахункова маржа заправних станцій економсегменту була нульовою або навіть від’ємною, ми спостерігали 2021 року. Тоді це мало єдине пояснення – несплату податків. Не виключено, що наразі ми маємо справу зі старим «діагнозом», — заявив директор «А-95» Сергій Куюн. З його слів, останнім часом з’являється інформація про активність нелегальних міні-НПЗ, а також ренесанс схем з «оптимізації» ПДВ.

На думку експертів групи, схеми з ухиляння від оподаткування й зниження оптових цін, яке спостерігалось останніми днями, можуть загальмувати зростання цін на АЗС.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти